Mita pentru Fătuloiu s-a micşorat odată cu adâncirea crizei

Mita pentru Fătuloiu s-a micşorat odată cu adâncirea crizei

Secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu ar fi urmat să primească de la omul de afaceri Cătălin Chelu doar jumătate din suma negociată iniţial, după cum reiese din referatul procurorilor.

Calificat de magistraţii Tribunalului Bucureşti drept un personaj care "denotă o îndrăzneală infracţională gravă", omul de afaceri Cătălin Chelu s-a dovedit a fi, înainte de toate, un bun negociator. Cel puţin aşa reiese din referatul de arestare al procurorilor anticorupţie.

Concret, se arată în document, pe 9 noiembrie, Ştefan Niţache Badea (fostul partener de afaceri al fiului chestorului Fătuloiu, Alexandru Fătuloiu, şi unul dintre intermediarii presupusei mite oferite de Chelu) a mers în biroul secretarului de stat. După ce i-a cerut acestuia o coală şi un pix, Badea a scris: "500.000 euro cash, 300.000 euro business, 200.000 euro final". Pe aceeaşi coală de hârtie, susţin procurorii, Fătuloiu "a consemnat olograf, în partea dreaptă a datelor scrise de inculpat (Badea - n.r.), că este vorba despre 1.000.000 euro".

A urmat o negociere, ca la piaţă, a modului în care să se dea "mita". Aşadar, Badea i-a propus chestorului să-i dea 300.000 de euro din suma totală de un milion "sub aparenţa unei afaceri" între firma fiului său şi fabrica de mobilă din Piteşti, Alprom SA. Modalitatea n-a fost acceptată de secretarul de stat, astfel că s-a trecut la o altă etapă a negocierii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bani în plus doar în schimbul calităţii de acţionar

Trei zile mai târziu, pe 12 noiembrie, Chelu s-a întâlnit cu Fătuloiu şi i-a transmis că este dispus să-i dea doar "50.000 de euro şi, la alegere, un teren de 5.000 metri pătraţi în Piteşti sau în altă zonă, cu o valoare de 80-100 de euro/mp sau un teren de 1.500 de mp, pe care s-a obligat să construiască o casă", se mai arată în document.

Fătuloiu l-a atenţionat pe afacerist că suma propusă iniţial, prin intermediari, era de un milion de euro. Chelu i-a explicat, atunci, chestorului că "sunt vremuri de criză" şi, ca atare, nu-i poate oferi mai mult de 50.000 de euro cash şi 400.000-500.000 de euro în bunuri. Afaceristul ar fi fost dispus să mărească suma în numerar la 300.000 de euro şi încă o casă doar dacă secretarul de stat l-ar fi ajutat să devină acţionar al societăţii Hidroconstruct.

DOCUMENTE. Potrivit actelor din dosar, Fătuloiu a negociat cu mituitorii 1.000.000 de euro şi s-a înţeles cu aceştia să primească doar jumătate

DE LA VÂRFUL INTERNELOR, LA APOGEU

Igaş: Fătuloiu să spună ce înţelege prin trădare

Ministrul Traian Igaş a luat poziţie ieri, pentru prima dată, în cazul scandalului din cadrul instituţiei pe care o conduce. Acesta s-a arătat vizibil deranjat de nivelul atins, în ultimele zile, de "războiul" declanşat în ministerul pe care-l conduce de declaraţiile publice ale prim-adjunctului său, secretarul de stat Dan Valentin Fătuloiu.

Traian Igaş i-a transmis chestorului Fătuloiu că ar trebui să se abţină de la declaraţii referitoare la "ofiţeri de la Economic" care l-ar fi trădat, în lipsa unor concluzii oficiale privind situaţia din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

Cu avizele pentru demiterea şefului IPJ Neamţ pe masă

"Am auzit ce a declarat în ultima perioadă domnul Fătuloiu. Recomandabil ar fi să se abţină de la declaraţii, atât timp cât nu avem un raport. Iar dacă are impresia că anumiţi colegi l-au trădat, să spună cine sunt aceşti colegi care l-au trădat, pentru că nu mă pot pronunţa în numele domniei sale", a comentat Igaş.

Cât despre eventualele demiteri la "vârful" ministerului, acesta a precizat că nu se pune problema unor astfel de decizii atâta vreme cât nu sunt în cheiate rapoartele de evaluare internă. "Ştiu că există o anumită presiune din partea mediei, dar atât timp cât nu am un raport clar, eu nu pot să încalc legea. Trebuie să respect legea şi asta voi face (...). Când voi primi şi raportul finalizat de la Piatra-Neamţ, voi anunţa public ce decizii voi lua", a conchis Igaş.

Şi, potrivit unor surse din MAI, ministrul aşteaptă să primească mâine un raport complet al Corpului de Control în legătură cu cercetarea prealabilă a şefului Inspectoratului Poliţiei Judeţene, comisarul-şef Aurelian Şoric, cerută după răfuiala sângeroasă dintre interlopi, care l-a avut drept victimă pe Gheorghiţă Mararu. Până atunci însă, prefectul de Neamţ, Mihai Archip, a anunţat că şi-a dat deja girul pentru demiterea lui Şoric. "Recomandabil ar fi ca domnul Fătuloiu să se abţină de la declaraţii, atât timp cât nu avem un raport. Iar dacă are impresia că anumiţi colegi l-au trădat, să spună cine sunt aceşti colegi care l-au trădat.", TRAIAN IGAŞ, ministrul internelor

"M-au trădat nişte ofiţeri de la Economic, cărora le-am cerut să facă o hartă relaţională cu toate clanurile financiare din ţară şi astfel s-a ajuns la fiul meu.", DAN FĂTULOIU, secretar de stat "RĂZBOIUL"