Mită la judecătoare. „Nu i-am dat banii în pungi de chipsuri”

Mită la judecătoare. „Nu i-am dat banii în pungi de chipsuri” Sursa foto: dreamstime

Cu ani în urmă, o judecătoare de la Tribunalul București, s-a băgat într-o combinație și a luat 220.000 de euro mită. Acum, unul dintre cei care i-au dat banii povestește. El zice că judecătoarea ar fi luat 240.000 de euro.

În anul 2015 a făcut vâlvă arestarea judecătoarei Geanina Terceanu de la Tribunalul București. Era una din membrele completului care a judecat, în primă instanță, Dosarul Transferurilor din fotbal. A fost o acțiune a procurorilor DNA, cei care i-au pus sub acuzare pe opt cunoscuți impresari și antrenori.

La vremea respectivă a vuit presa despre această arestare, iar procurorii au fost darnici în a furniza informații pentru că era vorba de o judecătoare care primise mită de la frații Giovani și Victor Becali pentru a da achitare în dosar: banii fuseseră găsiți la ea acasă.

Am scris atunci un articol în Evenimentul zilei, pe baza motivării instanței care a arestat-o pe judecătoarea Terceanu, și a datelor obținute de la DNA. Procurorii vorbeau despre 220.000 de euro, iar instanța care a arestat-o a consemnat suma de 105.000 euro. Acum, Victor Becali, unul dintre cei care au dat banii Geaninei Terceanu, a povestit episodul acestei mite în podcastul „Sportcast cu Sile”, moderat la Orange Sport de jurnalistul Silviu Tudor Samuilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce a constatat instanța în 2015

Motivarea instanței care a dispus măsura arestării judecătoarei Terceanu devoala cum s-au petrecut lucrurile între magistratul mituit, intermediari și mituitori. De fapt, dezvăluia modul în care se vând și se cumpără sentințe favorabile într-un segment al justiției rămas cu gena corupției în minte și în obiceiuri.

Geanina Terceanu a fost acuzată că a luat o mită de 220.000 de euro pentru a da o soluție favorabilă. S-a arătat și cum a funcționat rețeaua ca banii să ajungă la ea, în actul de motivare al judecătorului care a dispus arestarea Geaninei Terceanu, lucru pe care, de asemenea, l-am consemnat atunci.

Judecătoarea era prietenă cu avocatul D.P. Acesta avusese niște clienți apropiați de neamul Becali, spărgători de vile din județul Ilfov.

„Avocatul D.P. mi-a spus că Dosarul „Transferurilor” în care erau cercetaţi, printre alţii, Becali Victor şi Becali Ioan, a picat la o judecătoare la care acesta avea „intrare”. M-a întrebat dacă sunt de acord şi dacă doresc să vorbesc cu aceştia, în sensul de a-i întreba dacă sunt interesaţi de acest subiect”, a declarat martorul Manole Teodoris, zis Doris. De fapt, martorul a devenit denunțător. Prin acesta avea să se facă târgul între judecătoarea Terceanu și frații Ioan și Victor Becali, la începutul anului 2009. Prin intermediari.

Hoțul a devenit mituitorul judecătoarei

În dosar a rămas doar ruda lui Becali, Manole Teodoris, zis Doris, pentru că a luat pe cont propriu darea de mită. El a fost cel care ținea legătura permanent cu judecătoarea, se întâlnea cu ea, știa unde locuiește, participa la întâlnirile secrete cu frații Becali și îi ducea tranșele de bani. La indicațiile judecătoarei, Doris a cumpărat două telefoane cu cartele prepay cu care să comunice fără grijă că ar putea fi interceptați.

Din actul instanței reiese că Doris i-a înmânat judecătoarei, până în luna mai 2009, suma de 60.000 de euro, bani cu care aceasta și-a cumpărat un apartament. Procurorii au descoperit contractul de vânzare-cumpărare, făcut în 22 mai 2009, și extrasul de cont în care judecătoarea depusese 93.000 de euro, costul total al casei. Adresa locuinței era cea indicată și de spărgătorul Doris, care devenise extrem de apropiat de Geanina Terceanu.

În acea perioadă, judecătoarea era căsătorită cu un avocat cunoscut, cu care avea și un copil, dar care s-a constatat că nu avea nicio legătură cu fapta soției. De altfel, au și divorțat imediat după ce întreaga poveste a ieșit la iveală.

Apare punga de chipsuri cu banii în povestea denunțătorului

Un episod elocvent despre cum se șterg granițele dintre infractor și magistrat este relatat tot de ruda lui Becali. Este interesant acum dintr-un punct de vedere. Banii dați într-un pungă de chipsuri a fost un fapt real sau a fost o găselniță a procurorilor pentru spectacolul mediatic, așa cum s-a mai întâmplat și în alte dosare – cu struți, rochii, telepatie, ceasuri cu cuc etc? Întrebarea e legitimă după ce Victor Becali a povestit versiunea lui.

Deci, în declarațiile date la DNA cu 8 ani în urmă, Doris Manole a povestit că, în anul 2010, când a aflat că trebuie să intre în pușcărie pentru un rest de pedeapsă, s-a dus la judecătoarea Terceanu și i-a arătat o fotografie cu soția lui, spunându-i că ea o să o caute la telefonul secret și că o să vină să-i aducă restul de bani, conveniți cu frații Becali ca preț al achitării în Dosarul Transferurilor.

Într-adevăr, Gabriela Manole, soția hoțului, a preluat sarcina și i-a dus bani judecătoarei până și la casa surorii ei din comuna Movila. Scena e descrisă cu lux de amănunte. Banii, cei 105.000 de euro, erau într-un plic introdus într-o pungă de chipsuri, s-a scris în rechizitoriu. Din ei, procurorii au mai găsit la percheziția din data de 19 noiembrie 2015 doar 97.000 de euro.

Gabriela Manole a mai relatat procurorilor că Geanina Terceanu intenționa să-i dea o parte din bani colegei sale din complet, lucru care nu a putut fi probat niciodată.

Victor Becali: „I-am dat bani, dar nu în pungi de chipsuri”

Zilele trecute, Victor Becali a povestit versiunea sa despre ce s-a întâmplat după ce judecătoarea Geanina Terceanu a dat decizia de achitare pe 3 aprilie 2012. El a spus și cât a dat, când și cum au ajuns banii la judecătoare.

„Astea cu banii în pungi de chipsuri sunt povești, tâmpenii. I-am dat bani, dar nu în pungi de chipsuri, ce bazaconii spunea femeia. Aia bătea câmpii. Povestea a pornit de la denunțătorul din dosar, care mi-a prezentat-o (pe judecătoare). E vorba despre unul, Doris.

Prin el i-am dat banii. Și după doi ani, când ne-am judecat, i-am dat bani. I-am dat și 180, și 160.000”, a dezvăluit Victor Becali în podcast.

În februarie 2018, Geanina Terceanu a fost condamnată la 7 ani de închisoare pentru luare de mită. A fost eliberată condiționat 3 ani și jumătate mai târziu, în august 2021. A scăpat mai ieftin decât sărmanul Rudel Obreja și Elena Udrea.