Mită electorală gigantică! Putin aruncă milioane de dolari să devină „dictator pe viață”

Mită electorală gigantică! Putin aruncă milioane de dolari să devină „dictator pe viață”

Putin a anunțat organizarea, pe 1 iulie, a unui referendum pentru adoptarea reformelor constituționale care îi vor acorda dreptul la încă două mandate de preşedinte.

Autoritățile din Moscova intenționează să atragă alegătorii la votul de luna viitoare cu privire la reformele constituționale care ar permite președintelui Vladimir Putin să conducă Rusia până în 2036, cu premii în valoare de aproape 144 milioane dolari.

Modificările constituționale, pe lângă adăugarea de garanții sociale la legea de bază a Rusiei, resetează cele patru mandate anterioare ale lui Putin în funcția de președinte, permițându-i acestuia încă două mandate de șase ani din 2024-2036. Sondajele arată că majoritatea rușilor intenționează să voteze în favoarea amendamentelor.

Primăria Moscovei va începe să își desfășoare programul „Milioane de premii” 

Directorul adjunct al Primăriei, Alexei Nemeryuk, a caracterizat programul de 10 miliarde de ruble (144 de milioane de dolari) ca o propunere venită din partea comunității de afaceri de a „stimula cererea consumatorilor” după ce multe întreprinderi au fost afectate de blocare din cauza coronavirusului.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei care votează online sau merg la urne vor primi un cod digital unic, iar punctele vor fi eliminate”, a declarat Nemeryuk la o conferinţă de presă organizată de agenția de știri TASS administrată de stat.

Planul care îi deschide drumul lui Putin pentru alte două mandate, lansat din ianuarie

Vladimir Putin a lansat o reformă constituțională în ianuarie, care, datorită unui amendament-surpriză adăugat în ultimul moment în martie, îi va acorda, în mod special, dreptul de a exercita funcția de președinte timp de încă două mandate după încheierea actualului, din 2024. Teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani și aflat la putere din 2000, ar putea rămâne la Kremlin până în 2036.

Mai mult, rușilor li s-a oferit o serie de opțiuni pentru a vota amendamentele constituționale între 25 iunie și 1 iulie sau online la Moscova și regiunea Nizhny Novgorod. Locuitorii unor zone îndepărtate și-au dat deja buletinele de vot mai devreme. Peste 3.000 de magazine din oraș, inclusiv principalii retaileri și restaurante, vor participa la program, care se desfășoară până la 31 decembrie.

Boicotul nu pare să afecteze planul Kremlinului

Între timp, aproximativ 350 de oficiali din toată țara au refuzat să administreze votul, invocând riscul de a răspândi coronavirusul. Boicotul nu pare să afecteze votul, având în vedere că cel puțin un milion de oficiali electorali vor ajuta la organizarea acestuia.

De asemenea, criticii au acuzat autoritățile că au făcut campanii pentru modificări, în timp ce au interzis campaniile împotriva votului, pe care oficialii electorali le-au respins. De asemenea, oficialii au respins rapoartele conform cărora lucrătorii de la stat sunt obligați să se înregistreze pentru a vota online, notează themoscowtimes.