Mita de la Bac, în instanţă

Mita de la Bac, în instanţă

125 de persoane, cu excepţia preşedintelui Comisiei de Bac de la Sighetul Marmaţiei, au fost trimise în judecată de procurorii DNA.

Dosarul „Mită la Bacalaureat“, de la Sighetul Marmaţiei, din Maramureş, a luat o turnură neaşteptată odată cu scoaterea de sub urmărirea penală a preşedintelui Comisiei de Bacalaureat, conferenţiarul clujean Virgil Ispas. Procurorii DNA din Cluj au finalizat ancheta şi au dispus ieri să trimită în judecată 125 de persoane. În ceea ce-l priveşte pe Ispas, aceştia argumentează că nu au putut proba implicarea acestuia în fraudarea examenului şi nici o eventuală luare de mită.

Declaraţii cuprinse în dosar

Această situaţie este cu atât mai ciudată cu cât principala vinovată, Meda Leordean, directoarea Liceului privat „Gheorghe Pop de Băseşti“, a confirmat mita. „Declar că i-am achitat numitului Ispas Virgil suma de 5.000 de lei şi i-am plătit acestuia cazarea la Popasul din Deal, din localitatea Ocna Şugatag, în sumă de 2.200-3.000 de lei“, a spus Meda Leordean, arestată imediat după declanşarea scandalului.

Dintre cei trimişi în judecată, 38 sunt profesori la diferite licee din Sighetul Marmaţiei, care au corectat lucrările sau care, în timpul supravegherii, au închis ochii când elevii au primit subiectele gata rezolvate.

Elevii, la judecată cu profesorii

Dintre profesori, cei mai reprezentantivi sunt vicepreşedintele comisiei de examinare, Călin Micu, Ortensia Marchiş, membru în comisia de evaluare zonală a lucrărilor de Bacalaureat din sesiunea de examene iunie-iulie 2008 şi fost vicepreşedinte al Partidului Liberal Democrat Baia Mare, care a fuzionat cu Partidul Democrat.

Prin rechizitoriul întocmit de procurorii DNA, care are 197 de pagini, se mai arată că au mai fost trimişi în judecată 83 dintre cei 113 elevi care au dat examenul de Bacalaureat.

În cazul celor 83 de elevi s-a putut proba că au plătit câte 1.000 de lei pentru ca, în timpul examenelor, să primească de la Meda Leordean subiectele gata rezolvate. Dacă aceştia vor fi găsiţi vinovaţi de instanţa de judecată, diplomele de Bacalaureat care au fost deja eliberate vor putea fi anulate, dar mare parte dintre ei sunt deja studenţi la facultăţi din nord-vestul ţării.

RECHIZITORIU

Meda Leordean: Comisie de „şpăgari“   Directoarea Liceului privat „Gheorghe Pop de Băseşti“, Meda Leordean, le-a mai spus procurorilor cum i-a mituit pe profesori, printre care pe profesorul Călin Micu, cu 10.000 de lei. „Eu am dus Comisia de Bacalaureat şi pe profesorii supraveghetori de opt ori la masă de prânz şi la cină. Am plătit în total între 20.000 şi 30.000 de lei. Lui Micu Călin i-am plătit cazarea pentru cinci nopţi la Casa Iurca, din Sighetul Marmaţiei, şi, pentru a doua săptămână, la Popasul din Deal“, a declarat directoarea. În plus, pe 28 iunie, în a doua zi de examene, Meda Leordean i-a dat şi Ortensiei Marchiş suma de 15.000 de lei pentru a-i convinge pe colegii din comisia de examen să fie mai „înţelegători“.

Ne puteți urmări și pe Google News