Misterul preotului din Pacopampa. A fost descoperit în mormânt, cu fața în jos

Misterul preotului din Pacopampa. A fost descoperit în mormânt, cu fața în jos Mormântul unui preot din Peru ascunde multe taine. Sursă foto: Profimedia

Misterul preotului din Pacopampa. A fost descoperit cu fața în jos într-un mormânt din Peru. Arheologii apreciază că este vorba de un înalt lider spiritual al unei religii care venera animalele prădătoare.

Misterul preotului din Pacopampa. Un mormânt ciudat și total neobișnuit a fost dezgropat în Peru. În interiorul camerei funerare, au fost găsite rămășițele vechi de 3.000 de ani ale unui înalt lider spiritual, supranumit „preotul din Pacopampa”. Acestea erau cu fața în jos, cu picioarele încrucișate, relatează Business Insider.

Misterul preotului din Pacopampa. A aparținut unei religii care venera animalele prădătoare

Sunt necesare mai multe studii pentru a stabilit cu exactitate semnificația acestei poziții în civilizația antică. Totuși, oamenii de știință iau în calcul o încercare a comunității de a se proteja împotriva puterii preotului din viața de apoi. Dar situl arheologic ascunde și alte mistere. Rămășițele preotului au fost găsite alături de artefacte. Despre ele se crede că ar fi fost făcute din oase umane și simboluri. Acrstea ar fi caracterizat o religie ce venera animalele prădătoare.

Sursa: Wikipedia

„În Anzi se găsesc adesea morminte cu oameni îngropați cu fața în jos”, a spus Yuji Seki, liderul Proiectului Arheologic Pacopampa, pentru sursa citată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Poziția anormală a corpului împiedică întoarcerea din morți

Seki, profesor emerit la Muzeul Național de Etnologie din Japonia, a încercat să explice poziția corpului. Raționamentul său ar fi că „s-ar putea să fi fost o teamă de cineva cu abilități puternice, dar nu se știe sigur”.

În cazul altor morminte, practica de îngropare a rămășițelor cu fața în jos a fost atribuită de cercetători unui ritual de înmormântare. Acesta e marcat de superstiții pentru a împiedica decedatul să se întoarcă din morți. Așa a fost în cazul unei fete din epoca medievală găsită în Anglia. Seki apreciază că picioarele încrucișate reprezintă un gest cu semnificație religioasă. Sculpturi similare în piatră din epocă (3.000 - 50 î.Hr.) înfățișează figuri religioase în diverse ipostaze, cu picioarele încrucișate.

Ploaie de simboluri în mormântul unui om de vază

Scheletul preotului din Pacopampa a fost găsit singur într-un mormânt masiv, în cadrul unui proiect arheologic la scară largă început în 2005. Proiectul are la bază un acord academic între Muzeul Național de Etnologie din Japonia și Universitatea Națională San Marcos din Peru. Cercetarea a revelat și alte obiceiuri stranii de înmormântare.

„Judecând după spațiul întins, cu o singură persoană într-o goapă mare, se poate deduce că a fost o persoană importantă. E neobișnuit și faptul că defunctul a fost așezat în jumătatea de est a gropii, iar ofrandele de înmormântare în jumătatea de vest. După așezarea preotului, mormântul a fost umplut cu pământ. Conținea cantități mari de material carbonizat și cenușă, precum și multe artefacte arheologice”, a spus Seki.

Printre artefactele îngropate împreună cu preotul din Pacopampa se numără un vas împodobit cu linii sculptate și o ștampilă decorată. Ștampila era înmuiată în vopsea și folosită pentru a împodobi trupurile membrilor elitelor. Și acestea au fost găsite așezte cu fața în jos, la fel ca rămășițele. În apropierea corpului a fost descoperit un artefact despre care se crede că este făcut din os uman.

Acesta a fost considerat inițial a fi un tupu (ac tradițional andin care împodobea veșmintele femeilor). Seki a spus că două boluri mici cu laturile ușor curbate au fost excavate în imediata apropiere. Este posibil ca artefactul osos să fi fost folosit pentru a amesteca obiectele conținute în recipiente.