Misterul "Porții către Iad" din Yamal a fost descifrat! Savanții ruși au găsit fenomene similare pe alte planete

Misterul "Porții către Iad" din Yamal a fost descifrat! Savanții ruși au găsit fenomene similare pe alte planete

Craterul din Yamal, numit "Poarta către Iad" de presa internațională, este al 17-lea de acest fel de crater din regiune. Savanții numesc aceste cratere doline și au găsit acum o explicație pentru misteriosul fenomen.

Geofizicienii au descoperit că nu topirea permafrostului determină erupția bulelor uriașe de gaz care determină apariția dolinelor, Vasily Bogoyavlensky, geolog și geofizician, a spus că există numeroase astfel de „găuri negre” în nordul Rusiei. Multe dintre ele au apărut în ultimii zece ani.

Primul crater, descoperit în 2014, a devenit celebru. Era o gaură de aproximativ 50 de metri adâncime și 40 de metri în diametru. Geologii au stabilit că acest hău căscat în Pământ a fost provocat de o metan.

Mai exact, mai întâi se formează o cavitate în straturile subterane de gheață pe măsură ce aceasta se topește din cauza unui flux de căldură. Această cavitate se umple apoi cu gaz și crește, provocând umflarea suprafeței de la sol până când în roca înghețată se produce o explozie pneumatică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce sunt criovulcanii?

Unii oameni de știință au presupus că craterul Yamal a fost primul criovulcan de pe planeta Pământ - un vulcan care apare în permafrost și aruncă jeturi de gaz în loc de magmă topită. Până de curând, astfel de criovulcani erau observați doar în spațiu - pe satelitul lui Neptun Triton și pe Titan sau Enceladus (lunile lui Saturn). Potrivit lui Vasily Bogoyavlensky, erupțiile de gaz Yamal pot fi denumite vulcani doar într-un anumit grad, deși mai multe cratere pot fi definite ca atare.

"Cred că multe dintre aceste doline pot fi clasificate ca vulcani de noroi obișnuiți, dar au propriile lor particularități, deoarece solul de la suprafață este înghețat. În plus, reține gazul, iar presiunea din cavitate poate atinge valori ridicate. Ca rezultat, gazul pătrunde prin stâncă ", a spus cercetătorul.

Craterul 17 este deosebit de interesant, deoarece a devenit vizibil la o lună după ce a fost format. Într-un an sau doi, aceste cratere se umplu cu apă și se transformă în lacuri, ceea ce face foarte greu să aflăm ce se află pe fundul lor.

Înfricoșătoarea "Poartă către Iad"

Pe 16 iulie 2020, Andrey Umnikov, directorul Centrului Rus pentru Dezvoltarea Arctică, a văzut groapa gigantică de aproximativ 25 de metri în diametru dintr-un elicopter. În luna august, oamenii de știință de la Institutul pentru probleme de petrol și gaze din Academia Rusă de Științe și Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo au studiat interiorul craterului.

Adâncimea craterului este de aproximativ 30-34 metri. Cavitatea este considerabil alungită. Pe baza imaginilor, filmate cu ajutorul unei drone, oamenii de știință ar putea construi un model 3D de C17 care să le verifice ipotezele.

Prima „bulă Yamal” a izbucnit la trei kilometri și jumătate de conducta principală de gaz, iar alta a apărut în vecinătatea căilor ferate.

Pe 28 februarie 2021, satelitul Arktika-M a fost lansat din cosmodromul Baikonur. Satelitul, printre altele, îi va ajuta pe geologii ruși să monitorizeze și criovulcanii din spațiu, scrie ziarul rusesc Pravda.