Misterul nasturilor. De ce cămășile bărbaților se închid pe partea opusă față de cele ale femeilor

Misterul nasturilor. De ce cămășile bărbaților se închid pe partea opusă față de cele ale femeilor Nasturi. Sursă foto: Wikimedia

Mulți oameni nu conștientizează o regulă prezentă de secole în lumea hainelor. Nasturii cămășilor de bărbați se află pe partea opusă față de hainele de femei. Există unele teorii ciudate cu privire la motivul din spatele acestui obicei. De ce nasturii de la cămășile bărbaților și femeilor sunt pe părți opuse? Acest mister a stârnit curiozitatea cumpărătorilor, ducând la o discuție pe forumul Reddit „No Stupid Questions”.

Butonierele au fost inventate în secolul al XIII-lea, iar până în secolul al XIV-lea, nasturii au devenit un simbol al bogăției. Purtarea de nasturi de aur, argint și fildeș era un indiciu al bogăției și rangului.  Totuși, răsturnarea de situație a venit odată cu obiceiurile de modă ale elitei. Femeile bogate erau adesea asistate de servitoare atunci când se îmbrăcau. Acest lucru i-a determinat pe croitori să coasă nasturi pe partea stângă. Acest lucru permitea servitorilor dreptaci să închidă mai repede nasturii.

Misterul nasturilor

„Femeile nobile purtau textile grele. Rochiile puteau avea până la șase straturi, așa că aveau un servitor sau un însoțitor care le ajuta să își îmbrace hainele. Acestea aveau straturi de jupoane, corset și alte articole de lenjerie. Prin urmare, nasturii erau instalați în direcția opusă celei standard pentru îmbrăcămintea masculină. Însoțitoarea stătea în fața stăpânei sale și o îmbrăca sau o dezbrăca rapid” a spus Natalie Hicks, designer la Our Visn.

Cu toate acestea, un utilizator Reddit a contestat ideea că plasarea nasturilor este doar pentru ușurința îmbrăcării, subliniind: „Bărbații erau îmbrăcați de scutieri în trecut, dar asta era pentru armuri. Același concept, unele armuri aveau nasturi, zăvoare, noduri etc. care nu puteau fi puse cu ușurință de unul singur. Sunt sigur că, la un moment dat, și bărbații au avut nevoie de ajutor pentru a se îmbrăca”

Teorii din trecut

Cea mai frecventă teorie se bazează pe locul în care bărbații își puneau în toc sabia sau cuțitul. Teoria tocului datează de la primele armate, cum ar fi cea a romanilor. „Nimeni nu știe de fapt răspunsul adevărat la această întrebare, avem doar teorii” a spus un internaut.

Un alt contribuitor a venit cu o știre din mediul academic pentru a rezolva misterul. „La un curs de istoria modei, ni s-a spus că femeile (soțiile) îi îmbrăcau pe bărbați și se îmbrăcau singure. De aceea nasturii erau pe părți opuse, astfel încât femeile să le poată închide cu ușurință pe amândouă” a spus o persoană.

Cu toate acestea, un alt participant a sugerat că motivul ar putea fi mai simplu - pentru a face distincția între hainele bărbaților și cele ale femeilor. Între timp, un utilizator a oferit o explicație ironică: „Astfel, bărbații își pot descheia cămășile mai ușor”, conform Express .

Ne puteți urmări și pe Google News