Misterul din jurul exploziilor de la Nord Stream. Șase pasageri de pe un iaht sunt bănuiți de anchetatori că ar fi aruncat în aer gazoductele

Misterul din jurul exploziilor de la Nord Stream. Șase pasageri de pe un iaht sunt bănuiți de anchetatori că ar fi aruncat în aer gazoductele Sursa foto: Twitter

Anchetatorii au luat în vizor șase persoane aflate pe un iaht închiriat din Germania, numit Andromeda, care s-ar fi apropiat extrem de mult de zona din Marea Baltică unde a avut loc explozia ce a produs avarii semnificative gazoductelor Nord Stream.

Totul ar fi început din portul de agrement Rostock din Germania, un loc foarte popular unde turiștii care preferă să-și petreacă timpul pe mare, merg vara. De aici ar fi început operațiunea de sabotare a gazoductelor Nord Stream.

Anchetatorii se concentrează acum pe un grup de șase persoane, care ar fi plecat din port pe 6 septembrie 2022, într-o croazieră pe iahtul numit Andromeda, un velier de 15 metri lungime cu un singur catarg.

Șase pasageri de pe un iaht, bănuiți de sabotarea Nord Stream

Trei săptămâni mai târziu o serie de explozii subacvatice, destul de puternice ca să fie detectate de stațiile seismologice, a produs avarii serioase la trei din cele patru conducte principale Nord Stream construite pentru a livra gaze naturale din Rusia în Germania.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ulterior, investigatori din SUA, Germania, Suedia și Danemarca au colaborat pentru a afla dacă exploziile au fost produse intenționat și așa au ajuns la cele șase persoane de pe iaht.

Primul suspect a fost Rusia, care a negat din start acuzațiile. Analiștii au ajuns la concluzia că numai un stat cu o armată sofisticată ar fi putut face așa ceva.

După lungi investigații, ce s-au întins pe parcursul a șase luni, anchetatorii au descoperit că printre persoanele aflate pe Andromeda se aflau și ucraineni, iar alți pasageri, cu pașaport de Bulgaria, aveau documentele falsificate. „Teoria conform căreia a fost o acțiune susținută de un stat pare să se fi prăbușit”, a spus Ralf Stegner, un parlamentar german care a fost informat de serviciile secrete despre descoperirile făcute de investigatori. „Se pare că acum știm că s-ar putea să fi fost un grup de persoane care nu acționau în interesul unui stat”.

Urme de explozibil au fost descoperite în interiorul vasului

Săptămâna trecută, guvernul german a anunțat că au inspectat un vas suspectat că ar fi avut legătură cu exploziile, iar pe el s-au găsit urme de explozibil. Se pare că Andromeda ar avea patroni ucraineni, iar banii pentru închirierea vasului au fost virați într-un cont din Polonia.

Din Rostock, velierul Andromeda a ajuns în Yachthafen Hafendorf din Wiek, pe insula Rügen, un port mult mai discret și unde noaptea nu funcționează camerele de supraveghere.

Investigatorii cred că aici este locul unde sabotorii au încărcat pe ascuns vasul cu explozibili pe care i-au adus aici într-o dubiță albă. Tot în acest port izolat s-ar fi alăturat echipajului velierului și alți sabotori. După Wiek, Andromeda s-a deplasat în portul danez mai aglomerat din Christiansø.

Ulterior, s-a vehiculat că numai niște scafandri profesioniști ar fi putut să ajungă la adâncimea de 80 de metri pentru a pune bombele, numai că, ideea a fost imediat respinsă de Jens Wenzel Kristoffersen, un comandant al forțelor navale daneze, potrivit The Wall Street Journal.