Misterul din jurul Bisericii ctitorite de mareșașul Ion Antonescu

Misterul din jurul Bisericii ctitorite de mareșașul Ion Antonescu

Mareşalul Ion Antonescu a construit biserica cu hramul „Sfinţilor Constantin şi Elena“, de pe bulevardul Basarabiei, cu ajutorul soției sale. El a mai fost ctitor şi la biserica Mărgeanului, apoi la o biserică din Dămăroaia.

Ion Antonescu şi soţia sa, Maria, au ctitorit biserica cu hramul „Sfinţilor Constantin şi Elena“, de pe bulevardul Basarabiei. Piatra de temelie a fost pusă în data de 28 iulie 1943. În hrisovul bisericii se consemnează: „Cu voia Tatălui, cu ajutorul Fiului şi cu săvârşirea Duhului Sfânt, în timpul domniei M S. Regele Mihai !, conductător al statului fiind domnul Ion Antonescu, mareşulul României; Patriarh l.P.S.S.D.D. Nicodim· Munteanu; vicepreşedinte al Consiliului de Miniştri, dl. Prof Mihai Antonescu; Ministrul Culturii Naţionale şi al Culturii, dl. Prof Ion Popovici; Secretar General al Departamentului Culturii şi Artelor, dl. Prof. Aurel Pop; Primar general al Capitalei, dl. General Ion Răceanu, pusu-sa piatra de temelie a Bisericii cu hramul „Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena”, parcul Călăraşilor, Bariera Vergului, Bucureşti.”

Un istoric a declarat că Ion Antonescu a zidit această biserică între anii 1945-1949. „Lucrările s-au executat adesea cu porţile închise după arestarea şi, apoi, judecarea şi condamnarea la moarte a mareşalului. (...) Pictura interioară a a fost executată de către pictorul Eremia Probete, prin grija şi îndrumarea permanentă a Preafericitului părinte Patriarh Justinian. În privinţa scenelor picturale, pe lângă cele specifice opricărui locaş de cult, s-a apelat şi la o tradiţie străveche. Astfel, în pronaos se află pictat un tablou în care sunt redaţi cei doi ctitori, Ion şi Maria Antonescu. Mareşalul este înfăţişat în ţinută militară, cu capul descoperit, ţinând în mâna dreaptă cascheta şi bastonul de mareşal, iar în cealaltă mână ridicată până aproape de piept, ţine macheta bisericii“, susţine istoricul Florian Tucă. Ea a fost sfinţită în data de 3 octombrie 1976.

Cine a fost Ion Antonescu

Ion Antonescu a fost mareșal șeful Biroului Operațiilor din Marele Cartier General al Armatei în Primul Război Mondial, atașat militar la Londra și Paris, comandant al Școlii Superioare de Război, șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940 până în 23 august 1944 a fost cel de-al 43-lea prim-ministru al României cu titlul de „Conducător al Statului”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a construit biserica „Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena” cu puţin înainte de executarea lui (la 1 iunie 1946). Ion Antonescu a mai fost ctitor şi la biserica Mărgeanului, apoi la o biserică din Dămăroaia.

În anul 2001, în curtea bisericii s-a amplasat un bust al mareşalului, dar Guvernul a emis Ordonanţa 31 din 2002, care stipulează interdicţia de afişare în spaţii publice a simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Autoritățile au cerut ca bustul lui Ion Antonescu să fie luat definitiv din curtea lăcașului de cult.

În prezent, mareşalul Ion Antonescu şi soţia sa sunt pomeniţi la toate slujbele bisericii, potrivit Adevărul.