Misterul craniilor care pot salva lumea

Misterul craniilor care pot salva lumea

„Indiana Jones“ are un sâmbure de adevăr: cele 13 relicve de cristal, cu puteri supranaturale, sunt căutate de aventurieri.

Celebrele cranii de cristal, vânate de „superstiţioşii“ din toată lumea, au devenit subiect de film. Ultima peliculă din seria „Indiana Jones“ se bazează pe legenda potrivit căreia civilizaţia Maya a avut 13 cranii de cristal, iar cel care reuşeşte să le strângă laolaltă poate salva Pământul. De-a lungul timpului au fost găsite sute de astfel de „relicve“, însă au fost catalogate de cercetători drept falsuri, relatează Associated Press. Cea mai mare parte din acţiunea filmului „Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull“, lansat joi la Cannes, se petrece în Peru, iar studiourile Paramount Pictures fac referire la un astfel de obiect descoperit în ruinele unei aşezări mayaşe în 1924, supranumit „craniul osândei“. Provenienţa sa nu a putut fi dovedită.

Preoţii din jungla mayaşă

În realitate, puţine dintre craniile de cristal găsite au o provenienţă certă mai veche de anii 1800, perioada în care Europa a fost invadată de un val de relicve pre-hispanice. Sute de cranii au fost cumpărate de colecţionarii privaţi, convinşi că acestea au aparţinut mayaşilor, a căror civilizaţie s-a dezvoltat între anii 250 şi 900 înainte de Hristos. Unii cred că acestea pot emite lumini, viziuni şi chiar forţe supranaturale. Însă nici unul nu a fost descoperit într-un sit arheologic. Vânătorii de astfel de relicve cred că le pot găsi astfel în jungla din Lacandon, în sudul Mexicului, stăpânită de ultimii descendenţi ai mayaşilor neasimilaţi. Mulţi sculptează cranii din cristal.

În timpul slujbelor închinate lui Hacha’kyum, zeul mayaş al Creaţiei, preotul K’in Garcia aprinde tămâie din copal printre ruinele învăluite în ceaţă ale vechii aşezări Palenque, ţinând deasupra capului un craniu de cristal. El este urmaşul celui mai respectat personaj din Lancandon, Chan Kin, iar despre craniul de cristal pe care l-a primit de la un localnic susţine că poate vindeca bolile.

Demolatoarea de mituri

La peste 3.000 de kilometri depărtare, în Washington, Jane MacLaren Walsh ţine un craniu de cristal pe biroul său din Muzeul Smithsonian. Ea nu crede că civilizaţia mayaşă a avut vreodată un astfel de obiect.

Jane e antropolog şi expert în antichităţi şi a petrecut peste un deceniu studiind astfel de cranii, inclusiv exponatele achiziţionate de muzee prestigioase. Cel deţinut de British Museum, de pildă, este prezentat ca fiind de provenienţă „probabil europeană, din secolul al XIX-lea“. Cercetătoarea spune că anumite caracteristici stilistice şi tăieturi microscopice prezente pe craniile de cristal au fost executate cu instrumente care nu au existat în perioada pre-hispanică. „Nici unul nu este străvechi“, susţine Walsh. Cât despre puterile supranaturale, ea explică ironic: „Am stat în apropierea unui astfel de craniu timp de 16 ani şi n-am observat nimic din ceea ce spun oamenii“.

Experţii cred că e posibil ca toate imitaţiile să fi fost inspirate de două cranii de cristal veritabile, deţinute de Muzeul Naţional de Arheologie din Ciudad de Mexico. Mult mai mici şi cu tăieturi mai imprecise decât exponatele muzeelor europene, aceste cranii au mărimea unor bijuterii, 2,5 centimetri înălţime, şi sunt prezentate în colecţiile civilizaţiilor aztecă şi oaxaca, aparţinând fazei târzii a perioadei pre-hispanice sau primei etape a perioadei coloniale.

SUPERSTIŢIE

Sfârşitul lumii ar putea veni în 2012

În întreaga lume au fost descoperite până acum 40 de cranii considerate antice. Exploratorii le-au asociat cu credinţa mayaşă, potrivit căreia sfârşitul lumii se va produce pe 21 decembrie 2012, atunci când se va încheia al cincilea ciclu de 126 de ani, conform calendarului mayaş. Legenda spune că toate cele 13 cranii trebuie să fie reunite pentru a preveni prăbuşirea lumii de pe propriile axe.

Ne puteți urmări și pe Google News