Misterul unei crime politice, dezlegat de CIA după 37 de ani. Cele 30.000 de crime, evadarea în masă și moartea Revoluționarului dispărut cu 65 de milioane de dolari

Misterul unei crime politice, dezlegat de CIA după 37 de ani. Cele 30.000 de crime, evadarea în masă și moartea Revoluționarului dispărut cu 65 de milioane de dolari

Misterul unei crime politice. Săptămâna aceasta, CIA a desecretizat un lot important de telegrame legate de seria uriașă de crime (30.000 de victime!) cunoscute ca Dirty War, represaliile Juntei militare din Argentina împotriva rivalilor politici.

Telegramele din perioada 1976-1983, urmăresc problemele apărute după lovitura de stat care a încheiat ”dinastia” Peron. Fiecare telegramă ascunde o poveste sau lămurește mistere care sunt răni deschise în sufletele multor familii.

O astfel de poveste-rană neînchisă este cea a fraților Haidar, Mirta, Adriana și Ricardo Rene. Toți trei au dispărut în anii de teroare impuși de Juntă.

Toți trei au activi în mișcarea comunistă Monteneros, trecuți în ilegalitate încă din timpul președinției Peron, organizație care-și leagă numele de multe răpiri, asasinate politice sau atacuri armate la instituțiile publice, dar America de Sud a anilor 1970-1980 era un continent al numeroaselor reevaluări, iertări, alianțe și războaie.

Ricardo Rene Haidar a fost o figură proeminentă a acestei mișcări. Poet, licențiat în Chimie, Ricardo s-a ”distins” și în luptele de stradă și în acțiunile politice. Logodnica sa a fost prima femeie moartă în luptele de guerillă din Argentina, în timpul asaltului asupra unei bănci. Ricardo era considerat ”șeful serviciului secret” al Monteneros.

În 1972 , el s-a numărat printre cei închiși în închisoare militară din Rawson. Aici a avut loc o evadare în masă – 110 deținuți politici și de drept comun – atent plănuită de camarazii rămași în libertate. S-a inițiat o revoltă, gardienii au fost dezarmați și deținuții au ajuns în stradă. Hoții de rând au căzut, probabil, rapid în mâinile poliției, dar pe cei arestați din motive politice îi așteptau mașini și un avion care să-i ducă-n Chile. Opt au scăpat și au ajuns la avion, dar 19 au fost prinși și duși la o bază militară din Trelew.

 

Citește mai departe, GRATUIT, pe evenimentulistoric.ro

În numărul 15 al Evenimentului Istoric puteți citi multe materiale interesante:

  • Jurnalul generalului Iulian Vlad, însemnări din închisoare, continuarea unui proiect editorial de excepție,
  • Cine a fost ”condeiul din umbră” la redactarea cărții ”Orizonturi Roșii”, a generalului Ioan Mihai Pacepa,
  • Ce a declanșat catastrofa de la Cernobîl, amănuntul tehnic despre care s-a aflat abia acum,
  • Scrisoarea prin care Ierusalimul îi mulțumea lui Nicolae Ceaușescu pentru acțiunile sale de politică externă.
  • O parte din articole le puteți citi pe site-ul www.evenimentulistoric.ro

Ne puteți urmări și pe Google News