La începutul acestei luni, autoritățile locale din Republica Democrată Congo, au declarat că boala X a ucis 143 de oameni, în special femei și copii, în provincia Kwango din sud-vest în luna noiembrie. Toate cazurile severe au fost raportate la persoane grav subnutrite.
Boala X, o formă de malarie
„Misterul a fost în sfârșit rezolvat”, a declarat marți Ministerul Sănătății din Congo într-un comunicat. „Este un caz de malarie severă sub forma unei boli respiratorii”.
Agenția pentru sănătate a declarat că malnutriția din regiunea cea mai afectată a slăbit imunitatea populației locale, făcând-o mai vulnerabilă la boală.
Persoanele care au contractat malaria au prezentat simptome precum dureri de cap, febră, tuse și dureri corporale.
Ministrul sănătății din Congo a declarat jurnaliștilor că țara se află în „stare de alertă maximă” cu privire la răspândirea bolii neidentificate anterior, iar oficialii din domeniul sănătății au declarat pentru CBS News, la începutul lunii decembrie, că izolarea epicentrului epidemiei și lipsa unui diagnostic au făcut dificilă lansarea unui răspuns.
Cum afectează deficitul de nutrienți esențiali organismul
Cel puțin 592 de cazuri de boala X au fost raportate după declanșarea alertei de către Ministerul Sănătății din Congo pe 29 octombrie. Ministerul a declarat că boala are o rată de mortalitate de 6,25 %.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, mai mult de jumătate dintre decesele înregistrate au fost la copii mai mici de cinci ani care erau grav subnutriți atunci când au contractat boala.
O mare parte a populației suferă de deficiențe de nutrienți esențiali, precum ar fi fierul, vitamina D, vitamina B12, calciul și vitamina A.
Aceste deficiente au compromis sistemul imunitar și, de asemenea, au crescut riscul diferitelor boli și probleme de sănătate.
Deficitul de vitamina D este asociat cu un risc crescut de depresie și oboseală, iar deficitul de vitamina B12 poate duce la probleme neurologice și memorie slabă.
Mai mult, anemia feriprivă, deficitul de calciu și deficitul de vitamina A cresc riscurile unor boli fatale, cancer, boli oculare și dureri articulare.
În cadrul unei conferințe de presă din 10 decembrie, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 10 din cele 12 probe prelevate de la pacienții care sufereau de boala misterioasă au fost testate pozitiv pentru malarie, dar a precizat că, la momentul respectiv, încă se faceau teste pentru alte boli.
Dificultatea tratării boalei X
Congo a suferit în ultimii ani de pe urma mai multor focare de boli, inclusiv febră tifoidă, malarie și anemie. Țara s-a confruntat, de asemenea, cu o epidemie de mpox, cu peste 47.000 de cazuri suspecte și peste 1.000 de decese suspecte din cauza bolii, potrivit OMS.
Medicamentele anti-malarie furnizate de OMS au fost distribuite în centrele de sănătate locale din Congo, iar oficialii OMS au declarat că miercuri ar urma să sosească în țară mai multe materiale medicale.
În Congo este, în prezent, un sezon ploios, unde se înregistrează adesea o creștere a cazurilor de malarie. Acestă situație va complica tratarea celor mai expuși la risc, conform Cbsnews.com