Activitatea lui Horațiu Potra în Congo, la limita legii

Activitatea lui Horațiu Potra în Congo, la limita legiiHorațiu Potra Sursa foto: Facebook

Investigație jurnalistică în Congo. Timp de patru luni, cotidianul francez Libération, PressOne și ziarul german Tageszeitung au investigat activitățile companiilor militare private ale lui Potra din Congo.

Compania investigată de jurnaliști în Congo este cea a lui Potra

Una dintre companiile investigate de jurnaliști era condusă de Horațiu Potra, un apropiat al lui Călin Georgescu, care a fost audiat de Poliție. Acesta este arestat pentru că în mașina lui au fost descoperite un pistol și mai multe arme albe.

Șeful securității lui Călin Georgescu, Marius Burcea, este tot un fost militar român din Congo.

La sfârșitul lunii august, jurnaliștii au mers în Congo, la Goma. Ei au stat trei zile cu militari români și congolezi. Printre ei era și Horațiu Potra, șeful unei companii private militare care își are sediul acolo.

Militarii români au ajuns în Congo în 2022

Potrivit informațiilor obținute, Potra și românii au ajuns în Goma în urmă cu doi ani. Potra a susținut că românii pe care îi duce în Congo, caută o viață mai bună. Printre aceștia sunt foști colegi din Legiunea Străină sau chiar militari în Armata Română.

Atunci când misterioșii soldați albi au apărut, pe străzile din Goma, în estul Republicii Democrate Congo, zvonul s-a răspândit imediat, pe rețelele de socializare, astfel că a ajuns știrea și pe coridoarele ambasadelor vestice din capitala Kinshasa.

Bărbații albi ies în evidență. Ei sunt cu armele la piept, la bordul Land Cruiser-elor, alături de soldații Forțelor Armate Congoleze (FARDC). Nu se ascund, pot fi văzuți în traficul aglomerat al orașului sau pe culoarele unui supermarket de unde se aprovizionează cu țigări și biscuiți.

Unii dintre ei au părul dezordonat, sau sunt rași pe cap, o barbă stufoasă sau uneori un buff negru, tras sub ochi.

În Goma, aceste trupe eclectice sunt la tot pasul. Ei nu sunt ruși, așa cum s-a zvonit inițial, și cum încă cred unii congolezi. Sunt români.

Horațiu Potra, recrutat de renumitul Paul Barril

Horațiu Potra a fost recrutat, după ce a petrecut cinci ani în Legiunea Străină, în Franța, la începutul anilor ’90, de Paul Barril, fostul numărul 2 al GIGN (Groupe d’Intervention de la Gendarmerie Nationale, o unitate de elită, n.red.).

Barril a fost supranumit „jandarmul lui Mitterrand” și este încă o figură controversată.

Barril este cel care l-a botezat pe Horațiu Potra, spunându-i  „locotenentul Henri” și tot el i-a mediat o slujbă de gardă de corp și apoi de șef al gărzilor de corp pentru fostul emir al Qatarului.

Potra a declarat că tot prin intermediul lui Paul Barril a ajuns să lucreze în garda prezidențială a președintelui Republicii Centrafricane, Ange-Félix Patassé.

Potra, diverse activități militare în Congo

După răsturnarea regimului, Horațiu Potra a fost luat prizonier de rebeli, fiind apoi evacuat de Ambasada Franceză, până în 2016, când s-a întors în Bangui pentru a  „antrena trupele prezidențiale centrafricane” ale noului președinte ales.

El a lucrat și în protecția minelor, pentru Frank Timiș, miliardar australian de origine română, proprietarul firmei „Gabriel Resources”.

Ageamira-RDC, compania bulgară care recrutează personal pentru Potra

„Rușii au bătut la ușă, dar nu a funcționat. Primele noastre elemente au sosit în iunie 2022”, spune Romuald Létondot, un militar retras din armata franceză, „expert în managementul crizelor” și care o coordonează cealaltă, companie militară privată franceză înregistrată în Bulgaria.

Agemira-RDC este firma prin care se angajează cetățeni bulgari, belaruși, georgieni, algerieni, francezi și congolezi, (la începutul lunii octombrie 2024, a fost  redenumită „Bulgarian Global Solutions”). Ea  este înregistrată în Bulgaria și este condusă de un om de afaceri francez, pe nume Olivier Bazin.

O firmă numită Agemira, condusă de același om de afaceri, Olivier Bazin, a fost înregistrată în Bulgaria, dar curând după aceea și-a schimbat numele în „Bulgarian Global Solutions”. Asta se întâmpla la începutul lui octombrie 2024.

Bazin a afirmat că nu există legături între companiile cu același nume din Congo și Bulgaria. El a spus: „Cele două companii au activități diferite, acționari diferiți și nicio relație de capital între ele”, a afirmat Bazin în declarația sa.

Românii, între activități oficiale și mercenariat

Românii se află într-o zonă controversată, între misiunea oficială de instructori și acuzațiile că ar fi mercenari.

Horatiu Potra

Horatiu Potra / sursa foto: Facebook

Compania militară privată al cărui șef este Horațiu Potra a semnat în noiembrie 2022 un contract cu guvernul din Kinshasa printr-o firma numită Congo Protection, conform unui raport ONU din iunie 2023.

El a căutat să angajeze 1.000 de cetățeni români și moldoveni. Contractul prevedea paza aeroportului, avanposturile din jurul orașului și să instruiască soldați congolezi.

Militarii români au ajuns în Congo în decembrie 2022

Profitând de valul populist și anti-occidental, șeful statului congolez a pus capăt mandatului căștilor albastre ale Misiunii Națiunilor Unite de menținere a păcii (MONUSCO), care acționa în Republica Democrată Congo de peste 20 de ani.

Armata congoleză însă, cu soldații săi prost plătiți, prost comandați, adesea demotivați, s-a dovedit a fi departe de capacitățile de apărare cerute într-un astfel de context.

Purtătorul de cuvânt al Armatei RGC, Generalul Sylvain Ekenge declară că: „De 10 ani, soldații nu au fost instruiți.  Pentru a opri dezastrul, congolezii au căutat sprijin extern în acest război”.

Strategii militari ai președintelui congolez au găsit instructori militari tocmai la 8.000 de km mai la nord, în Europa de Est.

Primii 92 de militari au ajuns în 22 decembrie, într-un zbor charter din România.

Misiunea românilor era de protecție a orașului și să instruiască forțele speciale

Misiunea lor era să protejeze orașul, mai ales aeroportul, și instruiască forțelor speciale, dar și infanteria și artileria.

Militarii români din Congo sunt numiți „romeos”, după litera „R” din alfabetul militar, iar în luna august 2024 erau în jur de o mie de bărbați, conform liderului lor, Horațiu Potra.

„Au zis că au vreo 20.000 (de soldați congolezi, n.red.) care trebuie instruiți. Au calculat, au zis (că vor) vreo 300 de oameni.”, declara Horațiu Potra.

Horatiu Potra

Horatiu Potra. sursa: Facebook

Până acum, românii din Congo au antrenat peste 2.000 de militari. Numai în august 2024 peste 200 erau în proces de instrucție. Conform contractului, programul de instruire durează cinci luni și include infanterie, tir, utilizarea armelor, apărare, atac, combat urban, supraviețuire în mediu ostil, predarea primului ajutor și drept internațional.

Militarii români părăsesc sistemul și caută o viață mai bună în companiile private

Horațiu Potra a încercat inițial să găsească recruți printre foștii colegi din Legiunea Străină, însă pe lângă aceștia, au început să curgă cereri de înscrieri și din rândul foștilor sau actualilor militari din rândul Ministerului Apărării Naționale, jandarmerie, SRI și al Forțelor de Operațiuni Speciale. De peste tot din țară, militarii români își dau demisia și pleacă în Congo.

Salarii foarte mari pentru militarii lui Potra

Jurnaliștii au vorbit cu Horațiu Potra în sala de mese a hotelului Mbiza. Aici erau cazați câteva zeci de români. Bucătarul șef al companiei avea atunci 52 de ani și a fost la rândul lui, militar, timp de 27 de ani.

Bucătarul are la activ două misiuni în Afganistan, a lucrat ca observator al Organizației Națiunilor Unite (ONU) în Coasta de Fildeș în 2012, dar aici câștigă dublu față de misiunile anterioare.

Un alt militar român plecat din armată direct în Congo este D.S., în vârstă de 26 de ani, din Turda. El a fost, timp de șase ani, soldat în cadrul Forțelor Aeriene Române.

După ce a aflat de posibilitatea de a merge în Congo, „nici n-am mai stat pe gânduri, intervenise monotonia. Și știți cum e viața de militar la noi în țară.”

În 2023, 6000 de militari au demisionat din Ministerul Apărării

Conform datelor furnizate de Ministerul Apărării, doar în 2023, circa 6.000 de oameni au părăsit instituția.

Românii câștigă în Congo cu mult peste ce li se oferă acasa, salarii care încep de la 5.500 de dolari pe lună.

Statul african plătește milioane de dolari lunar către PMC-uri, iar traseul banilor este foarte greu de urmărit, la fel ca originea fondurilor.

Conform ultimului raport al Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm, între 2022-2023, cheltuielile pentru apărare ale guvernului din RDC au crescut cu 105%,  pentru a ajunge la 794 de milioane de dolari. Toate acestea în condițiile în care Congo se clasează pe locul 180 din 193 de țări în clasamentul Indicelui Dezvoltării Umane.

Potrivit ONU, soldații lui Horațiu Potra sunt mercenari

Potrivit ONU, orice persoană „special recrutată pentru a lupta într-un conflict armat”, care nu este cetățeanul statului care face parte din acest conflict, nici membru al forțelor armate ale acestuia, care „ia sau încearcă să ia parte la ostilități directe (…) în vederea obținerii unui avantaj personal este considerată un mercenar.”

În august 2024, șeful grupării miliatare, Horațiu Potra, respingea termenul de „mercenar” pe care presa românească i-l atribuia și declara că misiunea românilor este de cea de „instructori militari”.

Oamenii lui „nu au venit de plăcere, au venit din necesitate, dintr-o nevoie de a-și câștiga existența, de a-și plăti împrumuturile, impozitele, pentru a-și asigura nevoile familiei”, a mai afirmat el.

În decembrie 2023, a fost publicat un raport ONU, în care se spune că cele două companii militare private, cea din Bulgaria și cea care contractează militari români, respectiv Agemira-RDC și Congo Protection „și-au intensificat sprijinul strategic și tactic pentru contraofensiva Forțelor Armate ale Republicii Democrate Congo (FARDC) împotriva M23.”