În Statele Unite a apărut o nouă molimă care se răspândește cu viteză, de data aceasta în rândul păsărilor
Experții spun că nu au reușit să afle ce provoacă moartea unui număr atât de mare de înaripate. Tot ce știu e că primele cazuri au apărut în aprilie. Exemplarele moarte și bolnave, spun ornitologii, au ochii umflați și manifestă probleme neurologice care le fac să-și pierdă echilibrul. Boala pare să se fi răspândit la cel puțin 965 de kilometri de capitală, în regiunile Midwest și în statul Indiana. „Nu este neobișnuit să vezi păsări cu probleme oculare”, spune Jim Monsma, director și fondator al centrului pentru salvarea animalelor City Wildlife din Washington, D.C.
Primele exemplare bolnave au fost observate în aprilie
Monsma, care lucrează de 25 de ani în domeniul protecției și reabilitării animalelor sălbatice din zonele urbane, spune că el și colegii săi și-au dat seama destul de greu că e vorba de o molimă. „Nu știam la început că avem de-a face cu o epidemie” Acum, însă, lucrurile s-au clarificat, Studiul Geologic al Statelor Unite (USGS) a publicat la începutul lunii iunie un raport despre misterioasele morți ale păsărilor. Detaliile rămân neclare, dar experții încearcă să vadă de unde a pornit totul.
"Primul exemplar bolnav l-am văzut a fost în aprilie. La începutul lunii iunie, atunci am început să trimitem păsări la un centru de animale sălbatice,. Acum, ne apropiem de 200 de păsări infectate ", spune Monsma.
Încă nu există un diagnostic
Centrele pentru animale au făcut analize păsărilor încercând să afle cauzele îmbolnăvirii, dar testele au fost neconcludente până acum. "West Nile [boala] este exclusă ... Toate celelalte au fost exclus. Până în prezent, nu știm", spune Monsma.
Experții sugerează mai multe explicații pentru misterioasa molimă. Unii dintre ei leagă boala de apariția cicadelor Brood-X la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai. E o teorie care merită să fie urmărită, spun ornitologilor, dar nu e nimic cert. E foarte important ca cercetările să meargă mai departe, dat fiind că o nouăgripă aviară s-ar putea dovedi periculoasă și pentru oameni.
„Ne pierdem populația de păsări într-un ritm alarmant”, spune Monsma. "Aproximativ o treime din speciile din America scad rapid. Și boala se propagă și la alte specii. Și, cu siguranță, nu putem exclude posibilitatea ca aceasta să se răspândească la oameni”.
Americanii au încetat să mai hrănească păsările
Din fericire, numărul de păsări bolnave raportate celor de la City Wildlife a scăzut în ultimele două săptămâni. Pentru a elimina răspândirea bolii, oamenii au dezafectat alimentatoarele montate în copaci, scrie site-ul dw.com.