Evenimentul Zilei > Monden > Fenomen misterios în Statele Unite. Mii de păsări moarte sau bolnave se prăbușesc din cer
Fenomen misterios în Statele Unite. Mii de păsări moarte sau bolnave se prăbușesc din cer

Fenomen misterios în Statele Unite. Mii de păsări moarte sau bolnave se prăbușesc din cer

Un fenomen misterios se petrece, de mai multe săptămâni, în statetele americane Maryland și Virginia, precum și în capitala Washington D.C.

Numeroase păsări moarte sau bolnave și oarbe cad din cer fără ca autoritățile americane să aibă vreo explicație. Numeroși cetățeni din zonele rezidențiale din aceste regiuni din Statele Unite apelează la serviciile publice raportând păsări bolnave sau moarte. Localnicii au relatat că au găsit păsări aparent oarbe, cu ochii atât de umflați și acoperiți de secreții uscate, încât nu mai reușesc să zboare.

Până în prezent, responsabili cu animalele sălbatice din cadrul Departamentului statal din Virginia au primit peste 300 de sesizări având ca subiect păsările moarte sau muribunde care au fost găsite în comunitate.

O situație similară se întâmplă și în statul vecin, Maryland, precum și în Washington D.C.

Experții care au studiat fenomenul spun că această maladie stranie este întâlnită cu precădere la mierle și la gaițele albastre.

Scenariile luate în considerare de autorități

Cercetătorii nu exclud ca această boală ciudată apărută la păsări să aibă legătură cu cicadele, insecte care apar odată la 13 – 17 ani și care au un ciclu de viață de doar câteva săptămâni, dar care provoacă numeroase incidente.

„Există mereu o șansă să fie o legătură. Autoritățile statale fac teste cu privire la cicade. Încă nu avem un răspuns”, a precizat un reprezentant al Ligii pentru bunăstarea animalelor.

Pe de altă parte, autoritățile iau în considerare mai multe ipoteze pentru a dezlega misterul păsărilor care se prăbușesc din cer.

„Investigăm mai multe cauze potențiale, căutăm toxine, căutăm viruși, bacterii, fungi (…) Așteptăm rezultatele testelor”, a precizat medicul veterinar Megan Kirchgessner, care lucrează pentru autoritățile statului Virginia.

Autoritățile avertizează cu privire la măsurile de precauție

Ea îi avertizează pe localnici să își ia măsuri de precauție când îndepărtează păsările moarte și să folosească mănuși de protecție.

„Dacă sunt păsări moarte în curte și trebuie îndepărtate, folosiți mănuși, îndepărtați animalele de companie, puneți păsările moarte într-o pungă cu fermoar, sigilați-o, înainte de a o depune în containerul de gunoi”, a precizat Kirchgessner.

Autoritățile solicită, totodată, proprietarilor de case să îndepărteze temporar jgheaburile cu hrană și cele cu apă unde păsările vin să se îmbăieze, deoarece sunt potențiale locuri de de transmitere a bolii.