Evenimentul Zilei > International > Misterele din spatele morții unui ofițer israelian. Era un geniu în domeniul computerelor
Misterele din spatele morții unui ofițer israelian. Era un geniu în domeniul computerelor

Misterele din spatele morții unui ofițer israelian. Era un geniu în domeniul computerelor

Un ofițer al armatei israeliene a murit în închisoare luna trecută, însă motivele acestui deces nu au fost cunoscute. Cei care l-au cunoscut pe ofițer au spus că era considerat un geniu în domeniul computerelor. Acesta se alăturase Forțelor de Apărare din Israel în martie 2016, servind într-o unitate tehnologică a ramurii de informații.

Un fost coleg de-al său de la o companie de înaltă tehnologie l-a descris pe ofițer ca fiind „unul dintre cei mai deștepți și talentați oameni pe care i-am cunoscut vreodată”, „o persoană dedicată muncii și un contribuitor imens”.  Un altul l-a descris drept unul dintre cei mai buni profesioniști pe care i-a întâlnit, chiar și când avea doar 17 ani. „Ar putea face în câteva ore lucruri pe care alții ar avea nevoie de zile sau săptămâni pentru a le finaliza. Gândirea lui a fost atât de rapidă încât a făcut computerele să pară lente. ”

Când a fost arestat ofițerul și sub ce acuzații?

Ofițerul a fost arestat în septembrie anul trecut, fiind acuzat de încălcări grave ale securității naționale a Israelului. Armata a declarat că ancheta a dezvăluit că ofițerul era conștient de gravitatea prejudiciului. Acesta nu fusese în contact cu agenți străini sau cu organizații ostile, ci pur și simplu a lucrat independent, din motive personale, fără vreo implicație ideologică, națională sau financiară.

Acesta a fost închis inițial într-o unitate militară, fiind ulterior transferat de lângă Kfar Yona. Potrivit armatei, ofițerului i s-au acordat îngrijiri medicale, inclusiv psihologice dacă acesta avea nevoie.

Însă, în jurul zilei de 16 mai, cu câteva ore înainte de a muri, ofițerul și-ar fi sunat părinții. Aceștia au declarat că starea lui era foarte confuză. Acesta le declarase colegilor săi de celulă că îi este foarte rău. La scurt timp, a leșinat, iar la scurt timp, a și murit. Asupra sa au fost descoperite medicamentele oferite de psihiatru.

Întrebări fără răspuns

Armata nu a dezvăluit ce fel de îngrijiri medicale și psihologice a primit ofițerul, în timp ce se afla în unitatea militară, și nici nu a vrut să declare dacă a manifestat tendințe sinucigașe. În plus, nu a fost făcută publică nici o dovadă legată de evenimentele ce aveau loc în camerele închisorii militare.

În plus, nu este cunoscută legătura dintre unitatea tehnologică în care ofițerul activa și piața civilă, ce fel de controale au existat în aceste unități și ce fel de servicii de sprijin erau oferite soldaților săi. Nu este clar nici de ce nu a fost lăsată familia să afle mai multe informații care se regăsesc în acest moment, în rechizitoriul făcui acestuia în momentul în care a fost închis, conform Hareertz.com.