Contractele de concesiune încheiate între statul român şi grupul american Chevron pentru explorare, dezvoltare şi exploatare de petrol şi gaze naturale au fost desecretizate ieri, însă aerul de mister a rămas.
Americanii au vrut să păstreze secrete mai multe părţi ale contractului, iar întrebarea este, evident: de ce? Primul "de ce" se referă la adresa companiei şi la identitatea celor care au semnat contractul din partea Chevron.
Din denumirea Chevron Romania Holding B.V. era evident că e vorba de o societate cu răspundere limitată înregistrată în Olanda.
Aşa cum s-a aflat ulterior, din cauza blurării defectuoase a textelor rămase secrete, administratorul acestei firme, deţinătoare a celor trei concesiuni (Adamclisi, Costineşti şi Vama Veche), este Richard P. Cohagan.
În martie 2011, la semnarea contractului, acesta era managing partner al Chevron Upstream Europe, cu sediul în Aberdeen, Marea Britanie.
Ce nu scrie în contractul ţinut secret este că acesta nu mai ocupă funcţia de managing partner al Chevron Upstream Europe, fiind acum la conducerea unei companii din Angola. El a fost înlocuit de Brenda Dulaney, foarte posibil înlocuitoarea sa şi în holdingul olandez.
Niciun calcul confidenţial
Al doilea "de ce" este legat de bani. Costurile estimate de companie pentru faza de explorare ar putea fi secrete dacă ar ascunde calcule şi strategii pe care concurenţa nu trebuie să le afle. Dar sumele care au "transpirat" din spatele casetelor gri puse în contract nu sunt spectaculoase.
Costurile pentru sonde şi pentru achiziţia seismică 2D sunt egale la toate perimetrele, ceea ce arată că sunt o aproximare, şi nu rezultatele unor calcule complicate.

Oricum, cifrele pot fi modificate, dacă datele din teren le vor infirma. A treia întrebare este de ce pagina 18 din contracte arată altfel decât restul paginilor.
Răspunsul ar putea fi unul complet neinteresant, dar autorităţile ar putea oferi o explicaţie pentru a nu da naştere unei teorii a conspiraţiei.
Explorarea
Conform programului minim de lucrări inclus în Anexa 1 a contractelor, prima fază a explorării, obligatorie, va dura patru ani, din care în primii doi au loc o achiziţie seismică 2D şi un studiu geochimic. În ceilalţi doi ani vor fi săpate două puţuri.
Citiţi şi:

  • Contracte desecretizate: Iată ce a insistat Chevron să ascundă și nu a reușit