Misiuni de interceptare deasupra spațiului aerian românesc! Intervențiile piloților români şi din NATO s-au triplat

Misiuni de interceptare deasupra spațiului aerian românesc! Intervențiile piloților români şi din NATO s-au triplat Sursa: Arrhiva EVZ

Misiunile de interceptare din apropierea spațiului aerian românesc s-au înmulțit semnificativ odată cu declanșarea războiului din Ucraina. În regiunea Mării Negre, aeronave din România și Marea Britanie au fost lansate pentru a investiga „urme necunoscute” care se apropie de spațiul aerian aliat.

În doar 3 luni, intervențiile piloților români și din NATO aproape s-au triplat față de cele de anul trecut. De la începutul invaziei din Ucraina, avioane românești sau ale aliaților NATO au decolat de mai bine de 100 ori pentru că aeronave rusești zburau în apropierea spațiului aerian al NATO.

Avioanele de luptă NATO staționate în regiunile Mării Negre s-au grăbit „de mai multe ori în ultimele patru zile” pentru a urmări și intercepta avioanele rusești în apropierea spațiului aerian al Alianței, se arată într-un comunicat postat de Comandamentul Aerian Aliat al NATO.

Radarele NATO au urmărit un număr de aeronave neidentificate deasupra Mării Negre

În primele 3 luni de război în Ucraina, piloții români și aliați au avut 105 misiuni reale de interceptare. Cele mai multe au fost executate de avioanele F-16 și MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române.

Ne puteți urmări și pe Google News

Piloții din Marea Britanie au reușit să adune, de asemenea, 36 de interceptări, iar italienii 8. Anul trecut, și românii, și aliații au avut, în total, 38 de misiuni reale.

Imagine

În bazele Fetești și Mihail Kogălniceanu, avioane românești și aliate sunt în permanență înarmate și gata de zbor. Din momentul alertării, piloții au la dispoziție câteva minute pentru a decola.

Supravegherea spațiului aerian este coordonată de centrul NATO din Torrejon, Spania

Deși în ultimele luni piloții au decolat de multe ori, întâlnirile cu avioanele rusești au fost puține. În prezent, spațiul aerian românesc este păzit de zeci de avioane românești și ale altor țări din NATO. Foarte des, în zona Dobrogei sunt prezente și avioane cisternă ale aliaților de la care alimentează aparate aflate în misiune.

Centrele de Operații Aeriene Combinate (CAOC) ale NATO de la Uedem, Germania și Torrejón, Spania, au lansat avioane de luptă aliate în regiunile lor respective pentru a intercepta și identifica aeronavele care se apropie, a declarat Comandamentul Aerien Aliat al NATO.

Comandamentul aerian al NATO a declarat că avioanele de luptă Quick Reaction Alert (QRA) din Polonia, Danemarca, Franța și Spania au fost transportate în diferite momente în regiunea Mării Negre pentru a proteja spațiul aerian aliat de avioanele de luptă rusești.

În regiunea Mării Negre, aeronave QRA din România și Marea Britanie s-au lansat pentru a investiga „urme necunoscute” care se apropie de spațiul aerian aliat. „Toate interacțiunile au avut loc într-un mod sigur și de rutină”, a mai subliniat comandamentul aerian NATO, potrivit informează tvr.ro.