Evenimentul Zilei > Actualitate > Probleme cu avioanele F 16! Forţele Aeriene Române au fost informate
Probleme cu avioanele F 16! Forţele Aeriene Române au fost informate

Probleme cu avioanele F 16! Forţele Aeriene Române au fost informate

Forţele Aeriene Române au fost informate recent că Forţele Aeriene Belgiene au unele probleme cu avioanele F 16.

Probleme cu avioanele F 16! Forţele Aeriene Române au fost informate. Drept urmare, din cauza unei probleme la motoare, belgienii au oprit la sol toate avioanele F-16. Reacția Forțelor Aeriene Române. Conform protocolului NATO, toate țările care au avioane F-16 au fost informate despre această problemă.

Inclusiv România, aşa cum se arată într-un comunicat al Forțelor Aeriene Belgiene. La această situaţie s-a ajus după ce în urmă cu o lună, un avion F-16 belgian a trebuit să aterizeze de urgență la scurt timp după decolare.

De vină pentru acest incident au fost „petalele” din jurul duzei de evacuare a motorului, care au luat foc și au început să se dezintegreze în aer. Totuşi, în urma verificărilor, nu au depistate probleme la avioanele F 16 din dotarea Armatei Române.

Avioanele F 16 din dotarea Forțelor Aeriene Române care sunt considerate apte de zbor. „Concomitent cu ancheta, toți partenerii Forțelor Aeriene Europene Participante (o comunitate a țărilor europene care au F-16 în dotare) și constructorii au fost informați. Constructorul motorului Pratt &Whitney, producătorul de avioane Lockheed Martin și US Air force au indicat, pe baza acestor informații, că ar trebui luate imediat măsuri corective asupra motoarelor afectate.

Probleme cu avioanele F 16

O anchetă este în desfășurare pentru a stabili dacă și alte țări au întâlnit aceeași problemă”, a informat aviația militară belgiană.

Cu privire la acest episod, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Române (FAR), colonelul Ionuț Neamu a declarat pentru Digi 24.ro: „Am fost și noi informați. Avioanele noastre F-16 nu sunt oprite de la zbor.” De altfel, astfel de proceduri de informare sunt normale când se descoperă o anumită defecțiune la un aparat care există în dotarea mai multor forțe aeriene.

Până la remedirea problemelor, spațiul aerian al Belgiei este apărat de olandezi. Se pare că problema la motor ar fi fost cauzată de o „balama” defectă. „Un număr important de motoare verificate au prezentat defecte similare”, au mai transmis militarii belgieni.

Belgia are în dotare 51 de avioane F-16, într-o configurație asemănătoarea cu cele din dotarea Forțelor Aeriene Române.

Pentru repararea unui motor este nevoie de 5 zile. „Cu toate acestea, există o lipsă de piese de schimb pe piață”, au mai completat belgienii.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.