În jurul lumii în șaizeci de minute.Transportul de trupe oriunde pe Pământ într-o oră pare de domeniul SF. Nu, va fi realitate.
Compania SpaceX are un client nou și nu fitecine: Pentagonul.
La 5 octombrie, administrația militară americană a anunțat că a semnat un contract cu firma Elon Musk în valoare de 149 milioane de dolari (126 milioane de euro) pentru furnizarea de sateliți pentru monitorizarea lansărilor de rachete pe suprafața globului.
Dar Vice raportează un proiect mult mai nebunesc care a germinat în mintea experților Pentagonului: cel pe care SpaceX îl dezvoltă pentru armata americană, nava cargo a viitorului, capabilă să transporte trupe sau material într-o oră și în orice punct de pe glob.
Ideea nu este atât de nebunească pe cât pare. Se știe că SpaceX lucrează la construcția unor „spațioporturi”, adică porturi spațiale plutitoare destinate să servească drept baze pentru viitoarele rachete Starship pentru excursii pe Lună, pe Marte, dar și pe Pământ.
După cum a explicat TechCrunch în iunie 2020, ideea acestor călătorii „Earth to Earth” este de a folosi rachete reutilizabile ale companiei pentru a atinge sau a depăși limitele atmosferei.
Acest lucru ar permite deplasări super-rapide dintr-un punct în altul al globului și, aceasta, așa cum promite SpaceX, cu un consum redus de combustibil.
O călătorie Paris-New York ar dura astfel o oră.
Perspectiva unei astfel de viteze este suficientă pentru a face toate armatele lumii să saliveze.
Abilitatea de a trimite trupe și materiale în orice punct fierbinte în cîteva zeci de minute ar putea oferi națiunii care controlează o astfel de tehnologie un avantaj decisiv în caz de conflict.
Tocmai acest avantaj este în centrul parteneriatului anunțat între U.S. Transportation Command (USTRANSCOM), al cărui nume explică funcția, și compania spațială privată.
„Imaginați-vă transportând echivalentul încărcăturii unui avion C-17 oriunde în lume în mai puțin de o oră”, a declarat generalul Stephen R. Lyons, șeful structurii logistice militare americane, în timpul unei conferințe despre acest proiect.
„În ultimii 75 de ani, am fost limitați la o altitudine de 40.000 de picioare și o viteză de 950 km/h pentru cea mai rapidă metodă de transport logistic - căile aeriene”, a adăugat Dee Mewbourne, un alt înalt gradat al USTRANSCOM.
Prin urmare, pentru a depăși aceste limitări și a ne imagina proiecția viitorului, Pentagonul și SpaceX au stabilit un tip de parteneriat public-privat numit Cooperative Research and Development Agreements (CRADA).
Acest lucru permite celor două entități să angajeze fonduri, iar numai SpaceX va putea să exploateze apoi eventuale brevete.
Revoluționar, proiectul este încă la început și nimeni nu știe când ar putea naște o soluție viabilă.
Istoria succesului SpaceX a demonstrat, totuși, că lucrurile se pot mișca relativ repede.
Stephen R. Lyons speră că o „dovadă a conceptului” poate fi prezentată încă din 2021; adică mâine.