Evenimentul Zilei > Economie > Mișcările făcute de Guvern pentru a rezolva criza facturilor la gaze și energie electrică. Discuții decisive
Mișcările făcute de Guvern pentru a rezolva criza facturilor la gaze și energie electrică. Discuții decisive

Mișcările făcute de Guvern pentru a rezolva criza facturilor la gaze și energie electrică. Discuții decisive

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că vor fi comunicate măsurile viitoare legate de creşterile de preţuri la gaze naturale şi energie. Luni vor fi transmite toate datele necesare de la Ministerul Energiei şi ANRE.

Premierul Nicolae Ciucă a explicat în ce stadiu se află proiectul pentru amortizarea unei probleme care dă mari bătăi de cap unei întregi țări. „Putem să comunicăm pe măsurile pe care le vom lua, după ce vom avea luni datele de la Ministerul Energiei şi de la ANRE. În momentul de faţă partea de reglementare într-o piaţă liberă a energiei aş traduce-o de maniera plafonării. Dacă e nevoie să punem nişte plafoane pentru preţurile de producţie şi costul energiei e o măsură pe care PNL o susţine”, a spus șeful Executivului.

Ce măsuri urmează să ia Guvernul în privința facturilor

„Fiecare dintre aceste decizii vor putea fi luate pe datele pe care le vom primi de la instituţiile pe care le-am menţionat anterior. E absolut incorect şi nedrept să discutăm pe piaţă despre aceste măsuri care vor fi discutate în coaliţie şi cu partenerii sociali”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Subiectul este foarte sensibil și prim-ministrul a spus că nimeni nu poate să pună în pericol economia națională. „Nici ANRE şi nimeni nu poate să se joace cu stabilitatea economico-financiară a ţării şi vom lua acele măsuri care se impun, astfel încât să putem menţine efortul pentru compensarea preţului la energie pe care le facem şi pentru funcţionarea economică. Nu voi avea nici cea mai mica reţinere ca, în funcţie de aceste date, să luăm măsurile care se impun. Există consens în coaliţie pe analiza şi măsurile pe care le-am luat până acum”, a mai afirmat Ciucă.

Analiza ce se va face la nivelul ANRE

Premierul a mai spus: „Pe luna aprilie nu s-a reuşit să se închidă facturile şi care e valoarea compensată de la nivelul bugetului, pentru că ne-am asumat să avem o lună plină să vedem cum funcţionează şi apoi să vedem alte decizii. Suntem în august şi încă nu avem închisă luna aprilie.

Am decis ca la nivelul ANRE să se analizeze care a fost evoluţia pieţei energiei de la începutul anului şi până acum, care sunt elementele şi efectele pe care le-au produs cele două ordonanţe şi luni vom decide să continuăm să ne asigurăm că vom proteja cetăţenii vulnerabili şi vom proteja industria alimentară şi IMM.”