Mișcări de trupe ruse, dezinformare și eliminarea monitorilor OSCE: pregătire de noi atacuri militare în Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Mișcări de trupe ruse, dezinformare și eliminarea monitorilor OSCE: pregătire de noi atacuri militare în Estul Ucrainei | PULSUL PLANETEI

Departe de a se afla în liniște, Ucraina pare să revină, după sărbătorile de iarnă ortodoxe pe stil nou și stil vechi, cu o nouă amenințare de reluare a ciocnirilor militare, a luptelor și noi atacuri în perspectivă, derulate de trupele ruse și voluntarii pro-ruși și separatiști din Donetsk și Luhansk.

 Cel puțin pe teren se desfășoară toate operațiunile care pregătesc un asemenea atac: mișcări de trupe și inspecții de la Moscova, dezinformare și atacuri de discreditare la adresa adversarului, blocarea accesului monitorilor OSCE la zone sensibile de pe front.

Astfel, Direcţia de Informaţii a Armatei ucrainene (GUR) a anunțat o vastă campanie de discreditare lansată de Centrul de contracarare a ameninţărilor informaţionale din cadrul Districtului Militar Sudic al Rusiei vizând regiunea Luhasnk. Aici acțiunea vizează îndepărtarea civililor în Rusia și pregătirea de război prin faza preliminară de dezinformare: canalele ruse diseminează informaţii privind reluarea acţiunilor militare în regiunea Luhansk, vinovată fiind partea ucraineană în aceste comunicate, iar populaţia civilă este îndemnată să evacueze în Federaţia Rusă copiii şi persoanele în vârstă, să pregătească rezerve de alimente şi apă.

Totodată, lucrătorii Centrului derulează așa numitele „măsuri active” care vizează discreditarea forţelor militare ucrainene, cărora li se impută încălcarea prevederilor Acordurilor de la Minsk și pregătirea de ofensivă. Au crescut numărul cazurilor de confiscare a autoturismelor și vehiculelor de marfă aparţinând populaţiei locale de către militarii ruşi. De asemenea, continuă jafuri, tâlhării, viouri și alte acțiuni infracționale comise de militarii ruşi asupra localnicilor. Pe de altă parte, în regiunea ocupată Donetsk, urmează să sosească delegaţia Statului Major General al Forţelor Armate din Federaţia Rusă, care e așteptată de către Comanda Corpului 1 Armată din DNR (republica autoproclamată la Donetsk, pe teritoriul ocupat de ruși în regiunea cu același nume), potrivit liderului grupului Rezistenţa informaţională, Dmetro Timciuc. Delegaţia este alcătuită din reprezentanţi ai Statului Major General din Federaţia Rusă şi ai Centrului trupelor teritoriale din districtul militar sud al Forţelor Armate din Federaţia Rusă, în frunte cu şeful Statului Major al Centrului trupelor teritoriale din districtul militar sud, general locotenent M. I. Teplinski. Această inspecție poate, de asemenea, indica o pregătire de operațiuni viitoare. Conform lui Timciuc, scopul vizitei delegaţiei este necunoscut, pregătirea evenimentului se realizează cu măsuri strict secrete. General locotenentul Teplinki asigură conducerea directă a trupelor ocupanţilor din Donbass şi are o responsabilitate personală pentru desfăşurarea operaţiunilor de luptă pe teritoriul Ucrainei. În același sens sunt și semnalele ce vin de la misiunea OSCE de la linia de contact. Astfel, accesul OSCE pe linia de dezangajare a părţilor implicate în conflictul din regiunea Donbas rămâne în continuare limitat, conform unui raport din 25 ianuarie, interzise fiind zonele Staniţa Luhanska, Zolotoe şi Petrovskoe. Potrivit patrulelor Misiunii, în aceste trei zone nu s-au derulat lucrări de deminare, în timp ce monitorii OSCE au raportat persistenţa în regiunea Donbas a tehnicii militare interzise prin Acordurile de la Minsk. Este vorba despre artilerie grea, mortiere și alte mijloace de foc de putere mare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Singura veste bună vine din SUA, respectiv de la copreşedintele american al Grupului OSCE de la Minsk, Richard Hogland. Acesta a reafirmat susținerea Washingtonului și continuarea efortului de a contribui la negocieri, „în vederea realizării unei soluţii durabile, bazate pe principiile Dreptului Internaţional, a Cartei ONU şi a Actului Final de la Helsinki, bazat în principal pe principiile integrităţii teritoriale, autodeterminării şi neutilizării forţei”. Referirea la integritatea teritorială și la Actul Final de la Helsinki sunt primele referințe americane de la instalarea Preșșdintelui Trump și reconfirmă poziția anterioară a SUA în conformitate cu Rezoluția Adunării Generale a ONU, care respinge pretențiile de „autodeterminare” și condamnă anexarea Crimeii și agresiunea militară din Estul Ucrainei, după ce în Consiliul de Securitate o asemenea rezoluție nu a putut fi adoptată din cauza veto-ului rus.