Miros de prăjituri în bucătăriile europene

Miros de prăjituri în bucătăriile europene

Dacă sunteţi în pană de inspiraţie, puteţi încerca dulciurile tradiţionale pe care le fac de Sărbători francezii, spaniolii sau grecii.

Aproape nu există bucătărie naţională care să nu aibă măcar o prăjitură tradiţională pentru Crăciun. Românii fac cozonac, la fel ca de Paşti, sau fursecuri. Dar un tur rapid prin bucătăriile altor europeni vă poate oferi câteva idei interesante, dacă sunteţi în criză de inspiraţie.

La Bûche de Noel, buturuga franţuzească, a cucerit şi Belgia, Canada, ba chiar şi Libanul şi a ajuns până în Vietnam. E una dintre cele mai vechi reţete creştine, simbolizând butucul al cărui foc purifică toată casa cu ocazia Naşterii Domnului. În Evul Mediu, se puneau pe foc atâţia buşteni câţi membri de familie erau în casă, acest obicei fiind un precursor al bradului de Crăciun.

Panettone, o prăjitură descoperită dintr-o greşeală

Christstollen a intrat în tradiţia nemţilor în urmă cu mai bine de 700 de ani. Erau dulciuri foarte ieftine, care se mâncau în post, iar patiserii au adăugat ingrediente care l-au transformat într-un produs special pentru Sărbătorile de Iarnă.

Turron, prăjitura spaniolilor, conţine fructe confiate, nuci sau migdale. Kourabiedes, fursecurile cu unt din abundenţă, nu lipsesc de pe nicio masă a grecilor.

Panettone italian a fost descoperită printr-o greaşeală. În secolul al XV-lea, patiserul Toni arsese prăjiturile, aşa că a adăugat câteva ingrediente, ieşind un fel de cozonac care i-a cucerit pe toţi. Prăjitura a fost denumită panettone (pâinea lui Toni).

Niciun Crăciun franţuzesc fără La Buche de Noel

Blatul: 250 grame de făină, 6 ouă, 2 plicuri de zahăr vanilat. Albuşurile se bat spumă. În alt vas se amestecă zahărul cu gălbenuşurile până iese ca o cremă. Se amestecă totul şi se pune întro tavă unsă cu unt şi presărată cu făină. Se ţine la cuptor 45 de minute.

Crema: 500 g zahăr, 400 g unt, 2 ouă, 60 g cacao. Se amestecă zahărul cu untul şi se adaugă gălbenuşurile, cacaoa.

Siropul: 6 linguri de zahăr, 2 plicuri de zahăr vanilat, o lingură de esenţă de rom.

După ce e gata, blatul se scoate din cuptor, se lasă câteva minute la răcit, apoi se rulează cu ajutorul unui şervet umezit de bucătărie. Se desface şi se stropeşte cu sirop şi se unge uniform cu cremă. Se rulează din nou şi se taie o bucată de aproximativ 10 cm care este pusă în lateral, ca şi cum ar fi un ciot de copac.

Se unge tot cu cremă, iar striaţiile care imită coaja de copac se pot face cu ajutorul unei furculiţe.

Panettone, cozonacul italienilor

Avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 600 g de făină, 30 g de drojdie uscată
  • 100 g de zahăr pudră;
  • 3 ouă, 200 grame de unt, 50 ml lapte;
  • 200 de g stafide, coajă rasă de la o portocală şi o lămâie, 100 g caise uscate, migdale prăjite.

Drojdia se pune în lapte, se amestecă cu o lingură de făină, şi se lasă într-un loc cald aproximativ 25 de minute. Apoi, se pune peste făină, se adaugă un vârf de cuţit de sare, untul, zahărul, ouăle şi se frământă bine. Se adaugă stafidele, caisele tăiate, migdalele şi coaja de portocală şi lămâie.

Pentru copt trebuie o tavă rotundă cu pereţii înalţi. Se unge cu unt şi se presoară făină. Aluatul este pus în formă şi se lasă să crească la un loc cald aproximativ o oră. Se unge cu ou bătut şi se bagă la foc redus în cuptorul încins la 180 de grade Celsius. În circa 45 de minute e gata. Kourabiedes greceşti

Pentru un Crăciun cu aromă grecească avem nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1,250 kg făină
  • 700 grame unt
  • 250 grame migdale prăjite şi pisate
  • 2 ouă
  • 150 grame zahăr, 500 g pudră
  • 2 plicuri praf de copt
  • o ceaşcă cu apă
  • 6 linguri de coniac

Mod de preparare

Peste untul frecat bine se adaugă pe rând: două gălbenuşuri, zahărul, apa, migdalele, făina, praful de copt şi coniacul. Se fac diverse forme şi se aşază în tava pentru cuptor fără a fi unsă. Se ţin la cuptor aproximativ jumătate de oră.

Fierbinţi, imediat după ce sunt scoase de la cuptor sunt trecute prin zahăr pudră până sunt înfăşurate într-un strat consistent. Când se răcesc, se pun pe platouri.

Nemţii au Christsollen

Se folosesc următoarele ingrediente:

  • 1 kg făină, 350 g zahăr;
  • 70 g drojdie, 2 ouă, 250 ml lapte
  • 500 g stafide, 250 g curmale tocate; 250 g migdale, un plic praf de scorţişoară, o lămâie;
  • esenţă rom; 700 g unt; 150 g zahăr.

În mijlocul făinei se pune drojdia, 2 linguri de zahăr şi aproximativ un sfert din lapte. Se frământă şi se lasă la dospit 30 de minute. Se trec migdalele, stafidele şi coaja de lămâie prin rom şi apoi prin făină şi se adaugă în aluat împreună cu scorţişoara, nucşoara şi restul de zahăr şi lapte.

Aluatul este împărţit în şase bucăţi, care se fac rulouri şi se aşază câte trei în tavă. Se ţine la foc potrivit o oră. La final sunt unse cu unt şi apoi tăvălite prin zahăr pudră.

Spaniolii fac Turron

Este un desert cu specific mediteraneean, în care se regăsesc migdalele şi fructele confiate.

Ingrediente:

  • 1 kilogram de miere
  • 500 de grame de zahăr
  • două albuşuri de ou
  • o lămâie
  • migdale
  • nuci sau fructe confiate

Mod de preparare: Mierea se pune într-un vas la foc redus până când se evaporă toată apa. Se adaugă zahărul şi se amestecă cu o lingură de lemn.

Într-un vas separat se bat spumă două albuşuri, apoi se toarnă mierea cu zahărul. Se amestecă în jur de 10 minute până când se caramelizează. În compoziţie se adaugă migdalele şi se rade o coajă de lămâie. Apoi se toarnă în forme şi se pun în cuptor la copt. Se pot mânca după ce au stat 3 ore la rece.

Ne puteți urmări și pe Google News