Miron Mitrea a demisionat ieri din Camera Deputaţilor, cu promisiunea că se va pune la dispoziţia procurorilor DNA, care-l acuză de luare de mită sub forma unor lucrări de construcţii la vila mamei sale.
Ca urmare a gestului său, Adrian Năstase rămâne singurul demnitar protejat de parlament, după ce Senatul a dat aviz pentru urmărirea penală a lui Paul Păcuraru (PNL) şi Codruţ Şereş (PC).
Totuşi, Mitrea are şanse mari să revină în parlament după alegerile din 30 noiembrie, când va candida la Senat într-un colegiu din Vrancea, şi are mari posibilităţi de reuşită. Odată reales, îşi va recăpăta imunitatea.
„Nu mă retrag la mănăstire“ De altfel, Mitrea a recunoscut ieri că nu va face pasul înapoi decât temporar. „Nu vă aşteptaţi să mă călugăresc, după acest moment. Nu mă retrag la mănăstire, rămân în politică, fac un gest pentru mine ca să-mi apăr onoarea cumva şi ca să arăt că nu am niciun fel de frică“, a declarat liderul PSD.
El a mai spus că nu ştie dacă procurorii vor avea timp să termine ancheta până după parlamentare. „Depinde ce ordine vor primi“, a afirmat Mitrea. „Nu am găsit altă soluţie să ies din această situaţie onorabil. Faptul că ţi se spune tot timpul că te ascunzi după imunitate ca să nu te ancheteze nu ştiu cine este jenant“, a motivat el. De altfel, Mitrea a insistat pe ideea că a solicitat parlamentului, de la început, să dea un vot în favoarea începerii urmăriri penale, dar deputaţii „au hotărât altfel, au votat cum au vrut“. El a evitat însă să comenteze situaţia lui Adrian Năstase şi nici nu a vrut să-i dea vreun sfat: „Îl sfătuiesc să facă ceea ce crede el că este mai bine pentru el“. Liderul PSD a pedalat pe ideea că ar fi victima unor dosare de natură politică. „Eu nu fac gesturi să mă pun la dispoziţia lor. Am fost doi ani de zile la dispoziţia lor şi m-au anchetat, ştiu ce este acolo şi nu am nici cea mai mică încredere în procurorii politici de la DNA“, a declarat Mitrea. Laude de la liberali
Crin Antonescu, liderul deputaţilor liberali, consideră că demisia lui Miron Mitrea din Camera Deputaţilor reprezintă un gest de demnitate, el exprimându-şi, totodată, neîncrederea în anchetele anumitor procurori.
„Sper să fie motivat, aşa cum a anunţat Miron Mitrea, de un anumit mod de a concepe termenii de curaj, onoare şi demnitate“, a adăugat Antonescu.
A TREIA OARĂ
Nicolicea l-a învins, din nou, pe Ponta
Postul de vicepreşedinte al Camerei, abandonat de Mitrea, a fost obţinut de finul său, Eugen Nicolicea. Acesta a obţinut o victorie detaşată (53 de voturi contra 27) în faţa contracandidatului său, Victor Ponta. Este pentru a treia oară când Nicolicea are câştig de cauză în locul lui Ponta, în această competiţie. Prima dată l-a învins la vot, iar a doua oară, Ponta a renunţat la candidatură, după ce şi-a dat seama că nu are şanse. Grupul PSD din Camera Deputaţilor a mai votat ieri ca deputatul Valeriu Zgonea să reprezinte PSD într-una din funcţiile de secretar al Camerei, în locul lui Ioan Muntean, care a renunţat la această poziţie.