Miron Cozma. Probleme cu justiția, dar și cu banii. Fiscul l-a executat silit

Miron Cozma. Probleme cu justiția, dar și cu banii. Fiscul l-a executat silit Miron Cozma. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recent, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a fost chemat din nou la audieri, pentru a da declarații în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990, unde are calitatea de acuzat de crime împotriva umanității, alături de Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma și foștii generali Vasile Dobrinoiu și Peter Petre. Dar, recentele acuzații nu sunt unicele probleme ale fostului lider din Valea Jiului.

Miron Cozma fost chemat din nou la Parchet

Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a ajuns luni, din nou, la Parchetul General unde a fost chemat la audieri în dosarul Mineriadei din 1990.

Dosarul Mineriadei reluat de la 0

Sursa foto: Arhiva EvZ

Surprins de jurnaliști la ieșirea din instituție, Cozma a fost întrebat despre rolul jucat în reprimarea demonstranților din București, în intervalul 13-15 iunie 1990. Actor cheie în timpul acelor evenimente acesta a oferit un răspuns halucinant: „Care Mineriadă? Toţi îl susţineţi pe Iliescu. Nu a existat Mineriadă. Voi i-aţi omorât pe ăştia în Bucureşti. Voi cu Iliescu. Eu nu am fost în Bucureşti pe 13 iunie. Cine i-a omorât pe ăia în Piaţa Universităţii? Eu nu am fost în Bucureşti, ce nu pricepi?”.

Fostul lider al minerilor are probleme și cu ANAF-ul

Dar numele fostului „luceafăr al huilei” mai apare și alte dosare în care Cozma se judecă împotriva Statului Român. Spre exemplu, după ce ANAF i-a luat lui Miron Cozma într-un dosar care a fost disjuns din cel al Mineriadei, prin executare silită, suma de 50.000 de euro, acesta a făcut pe 20 martie 2024 la Judecătoria Sectorului 1, o “contestație la executare cu suspendarea executării silite”, conform datelor de pe portalul instanțelor de judecată. În acest dosar Cozma este în judecată împotriva ANAF -Direcţia generală regională a finanţelor publice Bucureşti – Administraţia Sector 1 a Finanţelor publice. Suma de 50.000 de euro reprezenta valoarea prejudiciului rezultat din transportul minerilor din Valea Jiului la București cu mijloace de transport care aparțineau CFR Marfă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Miron Cozma nu și-a plătit nici facturile

Într-un alt dosar, înregistrat la Judecătoria București, Miron Cozma a fost dat în judecată de Investcapital LTD, o firmă cu sediul în Malta, specializată în recuperarea datoriilor, pentru doar 120,3 lei, reprezentând debit principal (contravaloarea unor servicii de telecomunicații), la care se adaugă însă penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (taxă judiciară de timbru). Firma de telecomunicații a emis mai multe facturi, dintre care unele au rămas neplătite. Ulterior, compania de telecomunicații a cesionat datoria către Investcapital LTD, care a introdus acțiune împotriva lui Miron Cozma la Judecătoria Buftea. Instanța ilfoveană s-a declarat însă necompetentă teritorial și a trimis dosarul la Judecătoria Sectorului 1, următorul termen în cauză fiind stabilit pentru 20 septembrie 2024.