Mirel Curea l-a întrebat pe Cioloş dacă „va deveni mamă”. Raportul Matic naște controverse uriașe

Mirel Curea l-a întrebat pe Cioloş dacă „va deveni mamă”. Raportul Matic naște controverse uriașe

Jurnalistul Mirel Curea a reacţionat după ce s-a aflat că europarlamentarul Dacian Cioloş a fost prezent pe lista celor care au votat în favoarea Raportului Matic şi l-a întrebat pe copreşedintele USR PLUS „dacă i-a venit ciclul, a rămas gravid şi va deveni mamă”, o ironie evidentă despre conţinutul documentului citat şi care, printre altele, prevede că şi bărbaţii pot naşte.

Mirel Curea l-a întrebat pe Cioloş dacă „va deveni mamă”. Raportul Matic revine în prim-plan. Într-o postare pe Facebook, cel care ocupă funcţia de prim redactor-șef adjunct al site-ului evz.ro şi coordonează proiectul EVZ TV a dezvăluit că l-a abordat pe Cioloş într-un comentariu pe aceeaşi reţea de socializare. Întrebarea lui Mirel Curea a rămas fără răspuns din cauză că acel comentariu a fost şters imediat după ce a fost postat.

„L-am întrebat pe Dacian Cioloș dacă i-a venit ciclul. Mi-a șters comentariul imediat. Chiar nu înțeleg de ce nu dă dovadă de corectitudine politică. Are ceva împotriva bărbaților care nasc? Întrebarea mea era una prevenitoare, doream să știu dacă a rămas gravid, dacă va deveni mamă. Dacă da, îl felicit pe această cale”, a scris jurnalistul Mirel Curea.

Situaţia drepturilor reproductive din UE

Amintim că Parlamentul European a votat recent Raportul Matic, care se referă şi la „situaţia drepturilor sexuale şi reproductive din UE, din perspectiva sănătăţii femeii”, dar prevede şi că bărbaţii pot naşte. În document se susţine că şi bărbaţii transsexuali, dar şi alte persoane non-binare au dreptul să rămână însărcinate şi să nască. Acelaşi document arată că avortul este un drept fundamental al omului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Raportul Matic a fost adoptat cu 378 de voturi „pentru”, 255 „împotriva” şi 42 de „abţineri”. În documentul citat se pune accent şi pe impunerea educaţiei sexuale obligatorii în şcoli, dar şi pe eliminarea dreptului la libertatea de conştiinţa a doctorilor şi personalului medical, în baza căruia aceştia nu fac proceduri medicale (n.r. printre care se numără şi avortul) care le încalcă conştiinţa.

Raportul nu are caracter obligatoriu

Raportul nu are caracter obligatoriu, dar a fost dezbătut intens atât la Bruxelles, cât şi în ţările UE. Astfel li s-a transmis statelor membre ale UE „să garanteze că femeile beneficiază de drepturi sexuale şi reproductive de calitate, complete şi accesibile, precum şi să suprime toate obstacolele care împiedică accesul deplin la aceste servicii”.

Totodată, PE a mai solicitat acces la tratamente de fertilitate fără discriminare, în special faţă de femeile singure sau cuplurile de femei. Mai departe, puteţi afla cine au fost politicienii români care s-au opus şi cine sunt europarlamentarii români care au votat pentru controversatul raport Matic.