Mareșalul și-ar fi dorit o pace cu anglo-americanii, nu cu Uniunea Sovietică, a explicat moderatorul. Nu a existat pace la 23 august 1944, căci sute de mii de soldați români au fost capturați și trimiși în Siberia.

Istoricul Florian Bichir: Datorită lui Antonescu, România a evitat multă suferință

Istoricul Florian Bichir a atras atenția că, deși personal recunoaște antisemitismul mareșalului Ion Antonescu, consideră că se desființează o carieră militară și strategică excepțională. „A fost cel mai mare produs al armatei. Vin și distrug un monument de demnitate. Antonescu înțelegea țara ca pe o garnizoană. Dacă rămânea neutru, ne muta în Ucraina pe toți”. Istoricul a explicat că în cei 4 ani din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub comanda lui Antonescu, în România s-a evitat multă suferință. „A fost un român autentic, care a ales să se jertfească”.

Sociologul Mirel Palada a atras atenția că istoria e scrisă de învingători, dar e și cancel culture, ca în cazul lui Antonescu. „Copiii noștri vor învăța varianta demonizată a lui Antonescu”. În opinia jurnalistului clujean Octavian Hoandră, mareșalul a fost „un personaj tragic”.