Evz TV. "Față în față". Comemorarea lui Ion Antonescu. Erou sau subiect de cancel culture? "Distrug un monument de demnitate"

Evz TV. "Față în față". Comemorarea lui Ion Antonescu. Erou sau subiect de cancel culture? "Distrug un monument de demnitate"

1 iunie nu înseamnă doar Ziua Internațională a Copilului, ci și comemorarea a 75 de ani de la executarea mareșalului Ion Antonescu. O comemorare de care nimeni nu mai ține cont, astăzi, în România. Jurnalistul Alecu Racoviceanu și invitații săi au discutat de ce rolul major avut de Antonescu, în al Doilea Război Mondial, este trecut în derizoriu cu bună știință.

Mareșalul și-ar fi dorit o pace cu anglo-americanii, nu cu Uniunea Sovietică, a explicat moderatorul. Nu a existat pace la 23 august 1944, căci sute de mii de soldați români au fost capturați și trimiși în Siberia.

Istoricul Florian Bichir: Datorită lui Antonescu, România a evitat multă suferință

Istoricul Florian Bichir a atras atenția că, deși personal recunoaște antisemitismul mareșalului Ion Antonescu, consideră că se desființează o carieră militară și strategică excepțională. "A fost cel mai mare produs al armatei. Vin și distrug un monument de demnitate. Antonescu înțelegea țara ca pe o garnizoană. Dacă rămânea neutru, ne muta în Ucraina pe toți". Istoricul a explicat că în cei 4 ani din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sub comanda lui Antonescu, în România s-a evitat multă suferință. "A fost un român autentic, care a ales să se jertfească".

Sociologul Mirel Palada a atras atenția că istoria e scrisă de învingători, dar e și cancel culture, ca în cazul lui Antonescu. "Copiii noștri vor învăța varianta demonizată a lui Antonescu". În opinia jurnalistului clujean Octavian Hoandră, mareșalul a fost "un personaj tragic".