Mireasa furată de cei de la DSP

Mireasa furată de cei de la DSPAlecu Racoviceanu; Sursa: Arhiva EVZ

Dumnezeu și prietenii apropiați îmi sunt martori că toată viața mi-au plăcut nunțile, dar ceea ce părea un eveniment oarecum monoton tinde să devină unul absolut special după noile măsuri propse de Consiliul Național pentru Situații de Urgență.

În textul noii hotărâri se spune așa:

”(1) Pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare cum ar fi afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică în program de hemodializă, fără a se limita la acestea, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

(2) Analiza situațiilor prevăzute la alin. (1) este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției iar, cazurile considerate ca justificate, pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică (DSP).

(3) În decizia de suspendare se vor menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.”

Dar secretarul de stat ne-a explicat, după apariția Hotărârii, că suspendarea temporară a măsurii carantinării pentru evenimente speciale din familie, cum ar fi o nuntă, nu înseamnă și participarea la petrecerea tradițională, ci doar prezența la cununia civilă. Despre cea religioasă nu se spune nimic, dar, dacă se acordă suspendare pentru botez, bănuiesc faptul că măsura acoperă și cununia la biserică.

Acuma stau și mă gândesc care ar fi persoanele pentru care, individual, s-ar putea da suspendare. Socrii, mici sau mari? Nu sunt chiar indispensabili la cununie. Martorii de la primărie? Găsim alții dintre nuntași, dacă vreunul e carantinat. Nașii? În caz de forță majoră găsim alții să se lepede de Satana sau să facă pașii de dănțuire.

Mirii și copilul gata de creștinare ar fi cam singurele persoane absolut indispensabile la o nuntă sau un botez.

Dar aflăm din explicațiile lui Raed Arafat că după ce semnează la primărie sau pune cununa pe cap la biserică, mirele sau mireasa, depinde care e carantinat, merge acasă în timp ce restul alaiului pornește spre cârciumă!

Uite, la o astfel de nuntă aș merge, doar așa, din curiozitate.

Îmi și închipui cum vornicelul ia microfonul și anunță ”S-a furat mireasa!” și apoi identificăm ”hoțul” în personalul de la DSP. Potrivit tradiției, nașul le poate trimite o sticlă de vin, primind în schimb un pantof bine dezinfectat. Sau cum mirele se rotește singur ca un mascul într-o căldare, la dansul mirilor, deși pentru momentele artistice ar putea folosi serviciile unei domnișoare de onoare.

În fine scena tortului cu un singur protagonist cred că va avea și ea ineditul său! Despre scosul jartierei nici nu cred că poate fi vorba, date fiind restricțiile. Cele de limbaj, sanitare și de imaginație...

Dar, oricât de ciudat ar părea programul pentru nuntași, pentru mirele sau mireasa care a scăpat de decizia de carantinare nimic nu va echivala cu noaptea nunții petrecută singur cuc, cu tenacul de plicuri la picioare.

Eu nu cred că ne mai facem bine după anii ăștia.

 

Ne puteți urmări și pe Google News