Mircea Geoană, Secretarul General Adjunct al NATO, a analizat perspectivele evoluției războiului din Ucraina și impactul acestuia asupra securității regionale și globale.
Mircea Geoană a evidențiat că NATO se uită optimist la războiului dintre Rusia și Ucraina, mai ales că în acești doi ani conflictul a avut foarte multe fluctuații.
Marea problemă din războiul din Ucraina, în opinia lui Mircea Geoană
„Astăzi, Ucraina a eliberat 50% din teritoriul inițial ocupat de Rusia. Au alunga flota din Marea Neagră.
Cu sprijinul nostru, ucrainenii fac o treabă foarte bună pentru a putea să contracareze atacurile din zona Mării Negre.
Vor mai fi, probabil, câteva avansuri ale Rusiei, poate un sătuc, un orășel cucerit, dar nimic care să schimbe dinamica războiului”, a declarat Secretarul General Adjunct al NATO.
Mircea Geoană afirmă că la NATO este unanim acceptată ideea că o eventuală victorie a Rusiei în Ucraina nu este o opțiune. Acest scenariu ar avea consecințe atât de grave pentru Ucraina, cât și pentru securitatea europeană și globală, încât este imperativ să se continue să oferirea sprijinului.
În acest moment, spune Geoană, cea mai mare problemă este că avem o confruntare între două armate în care Rusia are un avantaj pentru că are o dimensiune mai mare și resursă umană.
Rusia va menține o atitudine agresivă
Mircea Geoană remarcă că Rusia și-a orientat economia către un regim de război și a crescut producția pe termen scurt. Se menționează că Rusia beneficiază de sprijin economic din partea Coreei de Nord și a Iranului.
În Occident, reluarea capacității industriale a fost mai lentă. Secretarul General Adjunct al NATO subliniază că în acest conflict, capacitatea militară va fi un factor crucial, iar obiectivul ar trebui să fie egalarea sau chiar depășirea capacității militare actuale a Rusiei.
Din ceea ce știm la NATO, acest lucru se întâmplă deja și estimăm că la începutul anului 2025 vom fi într-o zonă în care investițiile Occidentului în apărare vor ajunge la un nivel de simetrie cu cel din Rusia.
Ucraina va rezista și va rămâne un stat independent. Ucraina și Republica Moldova vor veni către noi, către NATO.
Cu toate acestea, o altă provocare constă în faptul că Rusia va menține un comportament agresiv. Și nu doar în plan militar, ci și în toate aspectele războiului hibrid, inclusiv dezinformarea și interferența în procesele electorale ale altor țări.
„Rusia va rămâne foarte agresivă, nu doar militar, ci în război hibrid”, a spus Mircea Geoană.
Mircea Geoană, despre situația din Transnistria
Referindu-se la situația din Transnistria, Geoană a menționat că acest subiect necesită o atenție mai mare. Mai exact, o bucată importantă din Moldova să devină în mod efectiv o parte a Rusiei.
„Dacă se va întâmpla, în primul rând, este lovit de nulitate absolută din punct de vedere politic, internațional.
Nu este nicio diferență, tot Rusia controlează. Este o formă de presiune pentru alegerile din Republica Moldova, în care Maia Sandu concurează pentru un nou mandat și rușii fac tot ce se poate prin această presiune psihologică și politică.
Nu va avea nicio consecință militară și strategică”, a mai precizat Secretarul General Adjunct al NATO, la Antena 3 CNN.