Mircea Geoană a participat la o reuniune pe tema consecințelor războiului din Ucraina

Mircea Geoană a participat la o reuniune pe tema consecințelor războiului din Ucraina Mircea Geoană. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Mircea Geoană s-a numărat printre invitații principali ai reuniunii din Germania. Obținerea independenței energetice față de Rusia și gestionarea crizei generate de război au fost doar două dintre subiectele de discuție.

Secretarului General Adjunct al NATO, Mircea Geoană a participat luni, la Berlin, la o reuniunie organizată de Fundația Friedrich Ebert în parteneriat cu New Economy Trust (NET), pe tema războiul din Ucraina.

Colaborare internațională

Printre subiectele de discuție abordate s-au numărat importanța rezilienței în actualul context internațional marcat de invazia Rusiei în Ucraina, obținerea independeței energetice față de Rusia, dar și analizarea exploziilor de pe gazoductele North Stream.

„Reziliența nu se rezumă doar la recuperarea în urma unor catastrofe sau a unei defecțiuni a infrastructurii (dezastre naturale, atac hibrid sau armat). În prezent, definiția rezilienței trebuie să fie extinsă pentru a acoperi provocările cu care se confruntă societățile democratice. Pregătirea civilă și socială reprezintă pilonii centrali ai acestei capacități și permit alianțelor (NATO, UE) să facă față acestui tip de șocuri“, au anunțat organizatorii reuniunii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Criză la nivel mondial

Războiul din Ucraina a generat o criză energetică la nivel mondial. Multe țări europene sunt dependente gazele și petrolul rusesc. Occidentul caută acum surse alternative de aprovizionare pentru a scăpa de depedența de Rusia.

De asemenea, invazia Rusiei în Ucraina a dus la o inflație generalizată în Europa, după ce prețurile la energie și  alimente au crescut extrem de mult. Economia erupeană a primit o lovitură dură, iar recesiunea bate la ușă.

Occidentul trebuie să găsească soluții pentru atenuarea acestor șocuri economice și să sprijine populația în această perioadă extrem de dificilă.

„Ne confruntăm cu evoluții structurale strategice, economice și sociale care se suprapun și cu șocuri de o amploare fără precedent, care necesită transformări structurale și simultane în practic toate sferele activității umane. În plus, adâncirea inegalităților și a dislocărilor profunde produc tensiuni masive în sistemele noastre democratice, sociale și politice. Riscul de fracturi amplificate în interiorul societăților noastre și în întreaga lume democratică este real“, potrivit reprezentanților New Economy Trust (NET), scrie jurnalulromanesc.eu.