Editura Evenimentul si Capital

BARONUL Mircea Cosma este audiat la Curtea Supremă. Procurorii cer AREST la domiciliu pentru liderul PSD

14-04/mirceacosma-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1383 Vizualizari

Procurorii DNA au cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea la domiciliu pentru preşedintele CJ Prahova, Mircea Cosma, susţinând că acesta a încercat să influenţeze desfăşurarea procesului penal şi a încălcat condiţiile impuse de judecătorii care au dispus controlul judiciar. El a luat legătura cu fiul său, deputatul Vlad Cosma, trimis în judecată în același dosar.

Mircea Cosma s-a prezentat la Înalta Curte, unde a stat câteva minute. Magistrații au decis trimiterea dosarului lajudecătorulde cameră preliminară,care va decide dacă acesta va face arest la domiciliu.

Pe 11 aprilie, DNA Ploieşti a dispus trimiterea în judecată a deputatului Vlad Cosma, cercetat sub control judiciar pentru trafic de influenţă, a preşedintelui Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, aflat, de asemenea, sub control judiciar, acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, a directorului Direcţiei "Patrimoniu" din cadrul CJ Prahova, Daniel Alixandrescu, aflat în arest la domiciliu şi acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu, şi a lui Răzvan Alexe, cercetat în stare de arest la domiciliu sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi dare de mită. Tot pe 11 aprilie, Procurorii DNA Ploieşti au cerut înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea la domiciliu pentru Mircea Cosma, susţinând că acesta a încercat să influenţeze desfăşurarea procesului penal şi a încălcat condiţiile impuse de judecătorii care au dispus controlul judiciar. Concret, el a luat legătura cu fiul său.

”Dosarul Cosma”

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2012 - 2013, Răzvan Alexe şi Vlad Alexandru Cosma au pretins şi primit de la trei reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, denunţători în cauză, suma totală de 4.410.149,97 lei, disimulată în contravaloarea unor lucrări subcontractate fictiv de aceste societăţi către două firme controlate, în fapt, de Răzvan Alexe.

Procurorii susţin că sumele de bani au fost pretinse şi primite de către cei doi în schimbul intervenţiei la persoane cu putere de decizie din cadrul Consiliului Judeţean Prahova, şi anume la Mircea Cosma, tatăl parlamentarului social-democrat, care este preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi Daniel Adrian Alixandrescu, director executiv al Direcţiei Patrimoniu din cadrul CJ Prahova, direcţie care are în subordine Serviciul Achiziţii Publice şi Contracte, precum şi Serviciul Urmărire Lucrări Publice, astfel încât cele trei societăţi să obţină de la Consiliul Judeţean Prahova trei lucrări de modernizare/întreţinere a drumurilor, dar şi pentru a deconta cu prioritate lucrări deja efectuate.

Potrivit anchetatorilor, cele trei lucrări se referă la: ”Modernizare DJ 101 I Buda Nedelea, judeţul Prahova", "Lucrări şi servicii privind întreţinerea curentă a drumurilor publice - plombe" şi "Întreţinerea curentă a drumurilor judeţene pe timp de iarnă 2012 - 2013". Procurorii arată, în rechizitoriu, că pentru ca societăţile denunţătorilor să câştige cele trei lucrări în cadrul Consiliului Judeţean Prahova s-au desfăşurat, sub directa implicare a lui Mircea Cosma şi a lui Daniel Alixandrescu, proceduri de achiziţie publică, încălcându-se dispoziţiile legale şi prin care bugetul judeţului a fost prejudiciat cu suma totală de 6.077.273,24 lei.

Mita

Pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu rezultate din lege şi din fişa postului şi pentru a favoriza cele trei societăţi comerciale, Cosma şi Alixandrescu au pretins şi primit de la Alexe o parte din sumele pretinse şi primite de acesta de la denunţători, respectiv - 1.890.064,27 lei - Mircea Cosma şi 130.000 lei - Daniel Alixandrescu.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2011, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma a mai pretins de la reprezentantul de atunci al uneia din cele trei societăţi comerciale (în prezent decedat), în schimbul decontării cu prioritate a sumelor datorate de autoritatea publică judeţeană pentru lucrări executate de această firmă, suma totală de 900.000 lei, din care ar fi primit 550.000 lei.

"Suma a fost disimulată în contravaloarea unor suprafeţe de teren arabil - obiect al unor contracte de vânzare-cumpărare autentificate, în baza cărora societatea le-a «achiziţionat» de la persoane interpuse de inculpat, apropiate familiei sale, la preţuri supraevaluate. Obiectul mitei l-a reprezentat în acest caz diferenţa dintre preţul de vânzare către societatea respectivă şi preţul cu care terenurile fuseseră efectiv cumpărate anterior, de la primii proprietari şi este în cuantum de 487.000 lei", se arată în comunicatul DNA.

Interese private

Procurorii mai arată că, în perioada 2010 - 2013, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Mircea Cosma, "a derulat o activitate infracţională de natură a prejudicia bugetul public al judeţului, în favoarea unor interese private, antrenând într-un circuit ilicit, susţinut şi de reprezentanţii societăţilor comerciale favorizate - denunţători în cauză, mai multe persoane, printre care şi pe fiul său, Cosma Vlad Alexandru, deputat în Parlamentul României.

Concret, contra unor sume de bani - reprezentând, iniţial - preţul unor contracte de vânzare cumpărare terenuri supraevaluate şi ulterior - un procent din câştigul asigurat celor 3 societăţi comerciale, Mircea Cosma - uzând de prerogativele conferite de funcţia deţinută la nivelul autorităţii publice judeţene şi beneficiind de concursul co- interesat al inculpatului Alixandrescu Daniel Adrian - funcţionar public având calitatea de director al unor departamente ”cheie” în cadrul Consiliului Judeţean Prahova, a facilitat câştigarea de către cele trei societăţi a procedurilor de achiziţie publică organizate de Consiliul Judeţean ca entitate achizitoare de lucrări şi servicii, dar şi decontarea cu prioritate a altor lucrări deja efectuate".

Intervenție directă

Procurorii susţin că intervenţia reprezentanţilor societăţilor la preşedintele Consiliului Judeţean Prahova s-a făcut fie direct (fostul administrator al uneia dintre cele trei firme, decedat între timp), fie prin intermediul fiului şefului CJ Prahova, Vlad Cosma, şi a lui Răzvan Alexe, un apropiat al familiei Cosma, care şi-au traficat influenţa avută asupra preşedintelui CJ Prahova contra unui "comision" împărţit între ei, în mod egal.

"Sumele de bani - obiect al infracţiunilor de corupţie cercetate, respectiv trafic de influenţă, dare şi luare de mită, au fost procurate şi au ajuns în posesia inculpaţilor Cosma Mircea şi Alixandrescu Daniel Adrian după derularea unor operaţiuni juridice de transfer succesiv de proprietate în care au fost interpuse mai multe persoane fizice (în ceea ce-l priveşte exclusiv pe inculpatul Cosma Mircea), respectiv în urma unor procedee financiare fictive în care au fost implicate două firme controlate în fapt de inculpatul Alexe Răzvan, S.C. Marconstruct Company SRL Ploieşti şi SC S&S Wizard Advertising SRL Ploieşti", se arată în comunicatul DNA.

Întâlnirile

Conform procurorilor, în ani 2012 şi 2013, au avut loc mai multe întâlniri între reprezentanţii celor trei societăţi (şi altele) şi Răzvan Alexe, care era omul de legătură cu preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, la unele întâlniri participând şi Vlad Cosma, prezenţa acestuia "fiind de natură a întări convingerea pentru ceilalţi participanţi a respectării înţelegerilor".

Întâlnirile au avut loc într-un birou închiriat de Răzvan Alexe în incinta unui spaţiu deţinut de o societate controlată de membrii familiei Cosma, situat într-o comună din judeţul Prahova.

"În această locaţie, persoanele implicate stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitaţiile organizate la nivelul Consiliului Judeţean Prahova, societatea care trebuia să câştige o anume lucrare, costurile estimative de execuţie şi câştigul obţinut, dar şi cuantumul ”comisioanelor” care trebuiau plătite şi anume: 10% pentru preşedintele autorităţii publice judeţene - inculpatul Cosma Mircea şi pentru formaţiunea politică pe care acesta o reprezenta, sume fixe - de regulă 10.000 lei de lucrare pentru sprijinul acordat de inculpatul Alixandrescu Daniel Adrian - potrivit prerogativelor funcţiei sale, precum şi 1/3 din câştig care se împărţea în mod egal între inculpaţii Alexe Răzvan şi Cosma Vlad Alexandru - traficanţii de influenţă.

Tiriac, decizie CLARA. Si-a anuntat apropiatii ACUM. EXCLUSIV

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI