Evenimentul Zilei > Social > Mircea Cărtărescu este câștigătorul Premiului „Thomas Mann”. Câți bani va încasa scriitorul român de la germani?
Mircea Cărtărescu este câștigătorul Premiului „Thomas Mann”. Câți bani va încasa scriitorul român de la germani?

Mircea Cărtărescu este câștigătorul Premiului „Thomas Mann”. Câți bani va încasa scriitorul român de la germani?

Scriitorul Mircea Cărtărescu a primit Premiul „Thomas Mann” pentru Literatură pe 2018, unul dintre cele mai mari premii literare germane

„Tocmai am primit, cu mare emoţie, vestea că sunt câştigătorul Premiului Thomas Mann pentru literatură în 2018, unul dintre cele mai importante premii germane. Sunt foarte recunoscător juriului, ca şi Academiei Bavareze şi oraşului Lübeck, care-mi vor acorda acest premiu”, a menționat Cărtărescu.

„În ultimele patru decenii, Mircea Cărtărescu a devenit cea mai importantă voce din literatura românească, mai întâi prin volumele sale de poezie, apoi prin romane, povestiri şi eseuri, cu trilogia sa romantică neobişnuită, polifonică «Orbitor», scriitorul înscriindu-se în literatura mondială”, a fost motivaţia juriului.
Potrivit Editurii Zsolnay, premiul, în valoare de 25.000 de euro, este acordat în comun de oraşul hanseatic Lübeck şi de Academia de Arte Frumoase din Bavaria şi va fi înmânat pe 17 noiembrie, în cadrul unei ceremonii desfăşurate la Teatrul Lübeck.

Născut pe 1 iunie 1956, în Bucureşti, Mircea Cărtărescu a absolvit Facultatea de Limba şi Literatura Română a Universităţii din Bucureşti în 1980. Acum este profesor în cadrul Facultății de Litere din București.

Poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, Cărtărescu reprezintă un nume românesc de referinţă nu doar în mediile literare din spaţiul german, opiniile, eseurile şi luările sale de poziţie pe teme de actualitate fiind găzduite în paginile unor ziare de calibru (Neue Zurcher Zeitung, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Berliner Zeitung etc.).

Operele sale au fost traduse în limbile germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară, maghiară, fiind premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România.