Miraj incredibil pe mare. Vaporul plutitor, fotografia de Pulitzer a anului 2021
- Mihai Soica
- 6 martie 2021, 15:14
Un fotograf de ocazie, din Marea Britanie a susprins un miraj foarte rar întâlnit. Vaporul zburător s-a viralizat foarte repede pe internet.
Miraj incredibil pe mare. David Morris se afla pe coasta Marii Britanii, în zona ducatului de Cornwall. El a realizat o fotografie cu un vapor care părea că zboară. În largul oceanului se putea vedea un petrolier care nu plutea pe suprafața mării, ci zbura prin aer. Vaporul înainte prin aer ca și când forța gravitațională nici nu exista.
Imaginea surprinsă de David Morris s-a viralizat foarte repede, după ce BBC a prezentat-o în cadrul unui articol de presă. Mai mulți internauți i-au sugerat lui Morris să se înscrie cu fotografia la premiul Pulitzer, fiind una de marele premiu.
Meteorologul BBC, David Braine vorbește despre o iluzie optică, de tip „miraj superior”. Acest gen de miraj se petrece din cauza unor condiții atmosferice care rarefiază aerul.
„Mirajele superioare se petrec din cauza unui fenomen meteo numit inversie de temperatură, atunci când aerul rece stă deasupra apei, iar deasupra aerului rece este aer cald. Pentru că aerul rece este mai dens decât cel cald, el practic îndoaie lumina în ochii cuiva care stă pe pământ, pe coastă, și schimbă percepția cu privire la cât de departe vedem un obiect”, spune Braine.
Braine spune că această iluzie optică este un fenomen destul de des întâlnit în zona arctică, însă mult mai rar în Europa/Regatul Unit dar poate apărea uneori în perioada iernii.
Miraj și la Marea Neagră. Miraj incredibil pe mare
Un astfel de fenomen a fost surprins și pe Marea Neagră, în 2016, de către fotograful profesionist Dan Cristian Mihăilescu. A fost vorba despre un val care părea o maree, dar în realite era doar o Fata Morgana, o iluzie optică
„Miraj Mareic, un fenomen extrem de rar văzut azi la orizontul Mării Negre. Mirajul este un fenomen optic datorat devierii razelor de lumină la trecerea printr-un mediu neomogen, în particular prin straturi de aer aflate la temperaturi diferite“, a explicat Dan Cristian Mihăilescu.