„Miracolul” vindecării lui Ashya King. Părinţii săi au fost arestați pentru că și-au dus copilul la tratament în străinătate

„Miracolul” vindecării lui Ashya King. Părinţii săi au fost arestați pentru că și-au dus copilul la tratament în străinătate

Ashya King este bine acum, după tratamentul în străinătate. Băiatul vrea să ajungă bucătar şef şi joacă fotabal. Acun 5 ani avea cancer la creier

În 2014, doi britanici treceau prin același calvar pe care îl trăiesc azi părinții micuțului Alfie Evans.  Brett și Naghmeh King, erau arestați în Spania, ţară care refuza însă să îi predea autorităților britanice care lansaseră un ordin de arestare internațional pe numele lor. Ei îşi luaseră copilul din spitalul din Southampton, fără acordul medicilor, pentru a-l vindeca de cancer.

Ashya King este bine acum, după tratamentul în străinătate. Băiatul fusese diagnosticat în 2014, în Marea Britanie, cu o tumoare pe creier, pe când avea 5 ani.

Cazul său are o semnificație deosebită în aceste zile, în care  părinţii lui Alfie Evans duc o luptă pe viață și pe moarte cu statul. Ei doresc pentru să-şi ducă copilul la Roma, la tratament. Justiţia britanică a permis medicilor să-l deconecteze pe micuţ de la aparate, în ciuda voinţei părinţilor, după cum am mai scris în Evenimentul Zilei.

Bonnie și Clyde britanici

Brett și Naghemeh King deveniseră, în 2014, un fel de Bonnie și Clyde, fiind dați în urmărire internațională. Și nu pentru că ar fi dat spargeri la bănci, ci pentru că și-au scos băiatul din Spitalul General Southampton, fără acordul medicilor și au fugit din țară.

După doar două zile de la fugă, timp în care soţii King au trecut cu feribotul în Franţa şi apoi au ajuns în Spania, au fost descoperiți la Malaga și au fost arestați, la cererea autorităților britanice.

Timp de 72 de ore ei au fosr arestați, la Madrid, sub acuzația de „cruzime împotriva copiilor”.  În timp ce părinții erau în spatele gratiilor, micul Ashya a stat internat, sub pază,  într-un spital spaniol, unde, cum scria Daily Mail la acea vreme, „urla de disperare”.

 

Cazul familiei care își luase copilul bolnav din spital a declanșat polemici aprinse și în Spania, unde acuzația adusă de poliția britanică nu părea să aibă un echivalent în legislația spaniolă.

Iar eforturile de extrădare a celor doi soți  în Marea Britanie au eșuat atunci când justiția de la Madrid au decis că viața lui Ashya King „nu a fost atât de mult pusă în pericol cum se credea inițial”.

Până și premierul David Cameron trecuse în acel moment de  partea părinților lui Ashya în încercarea lor de a găsi orice tratament posibil pentru a-l salva. Cameron  se declara mulțumit că procuratura britanică nu a continuat procedurile împotriva familiei King, după respingerea cererii de extrădare venite din partea judecătorului spaniol.

Ulterior, părinții au câștigat dreptul de a-l duce pe Ashya în Republica Cehă, unde a fost supus unui tratament inovativ cu fasciculi de protoni, care nu se face în cadrul Serviciului Național de Sănătate al Regatului Unit. Oficialii din sistemul sanitar al Marii Britanii nu recunosc această terapie țintită a tumorilor, așa că nu le-au permis părinților lui Ashya să îl externeze, deși era dovedit că tratamentul care i se oferea copilului nu îi garanta supraviețuirea.

Medicii britanici suţineau că tratament inovativ cu fasciculi de protoni îi reduc şansele de supravieţuire cu 30%

Și, cu toate că medicii britanici spuneau acum patru ani că dacă își duc copilul la Praga șansele de supraviețuire a copilului se reduc cu 30%, după tot coșmarul prin care au trecut pentru a-l trata în Cehia, cei doi părinți au primit anul acesta, în luna martie, un raport medical de la Southampton General, potrivit căruia fiul lor, acum în vârstă de 8 ani, s-a vindecat de cancer.

Doctorul Hernan Cortes Funes, șeful secției de oncologie de la spitalul internațional HC Marbella din Spania, care  l-a tratat pe Ashya timp de trei ani, a declarat pentru Daily Mail: „Nu este o știință exactă, dar trei ani și jumătate este o perioadă bună pentru a se presupune că nu va recidiva. Este în remisie și nu există nici un semn că tumora va reveni, deși va trebui să fie monitorizat anual”.

 

Tatăl spune că a plâns când a primit scrisoarea. „Soția mea mi-a spus: totul este acum OK, nu mai trebuie să plângi. Dar au fost atât de multe emoții: fericire, ușurare. Nu pot reda în cuvinte”.

Ashya, unul dintre cei șapte copii ai familiei King, are o viață normal acum. Se joacă, merge la școală, jocă fotbal şi vrea să ajungă bucătar şef.  În afară de o ușoară slăbiciune pe partea dreaptă, nu dă semne că ar fi fost atins de o maladie necruțătoare.