Miracolul din Coreea de Sud. Cum stăpânește virusul, fără să închidă orașe întregi

Miracolul din Coreea de Sud. Cum stăpânește virusul, fără să închidă orașe întregi

Revista Science din Statele Unite ale Americii analizează cazul Coreei de Sud, semnal de speranță și un exemplu demn de urmat. Având o populație de 50 de milioane de locuitori, prin măsuri atipice și-a încetinit semnificativ epidemia de coronavirus.

Guvernul speră să poată controla noile focare în același fel ca în cazul celor din secta Shincheonji. La nivel național, capacitatea de testare a atins uimitoarea cifră de 15.000 de teste zilnic. La nivel național, există 43 de centre de testare – un model urmat acum și în Statele Unite, Canada și Regatul Unit.

În prima săptămână a lunii martie, Ministerul de Interne a lansat și niște aplicații pe smartphone, prin care pot fi urmăriți bolnavii în carantină și se pot strânge informații legate de simptome.

Chun Byung-Chul, un epidemiolog de la Korea University, spune că cercetătorii sunt nerăbdători să poată consulta și alte date epidemiologice.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Tropăim pur și simplu de nerăbdare”, afirmă el. KDCD oferă datele de bază legate de pacienți, de vârsta și sexul lor și de numărul persoanelor legate de focare. “Dar asta nu e suficient”, afirmă Chun.

El, dar și alți cercetători, ar dori să studieze în detaliu și individual informațiile legate de un singur pacient, ceea ce le-ar permite epidemiologilor să stabilească un soi de tipar al epidemiei și să determine numărul noilor infecții datorat fiecărui caz – un procedeu cunoscut și sub numele de cifră de reproducție de bază sau R0 – perioada de timp dintre infestare și primele simptome și dacă un diagnostic din fașă ar fi în avantajul pacienților.

Până acum, în Coreea de Sud s-au înregistrat 75 de decese – o rată a mortalității neobișnuit de mică, acest lucru putându-se datora faptului că adepții Bisericii Shincheonji sunt în general tineri. Chun afirmă că un grup de epidemiologi și de cercetători a propus un parteneriat cu KCDC în vederea colectării și a unui schimb de informații, “iar acum așteptăm răspunsul din partea celor de la KCDC”.

Profesorul Kim afirmă că, în viitoarele publicații de specialitate, și medicii intenționează să recurgă la un schimb de informații vizând aspectele clinice ale cazurilor de COVID-19 din țară, după care a declarat: “Sperăm că experiența noastră va ajuta alte țări să țină sub control epidemia de COVID-19”.

Articol preluat din revista SCIENCE (SUA), citat de Rador