Ministrului Economiei Claudiu Năsui s-a ales cu o plângere penală. Acuzațiile sunt foarte grave

Ministrului Economiei Claudiu Năsui s-a ales cu o plângere penală. Acuzațiile sunt foarte graveSursă: Arhiva

Asociaţia Naţională a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR) a anunțat, joi, că a înaintat Parchetului General o plângere penală împotriva ministrului Economiei, Claudiu Năsui, pe care îl acuză de abuz în serviciu şi atentat la interesele economiei naţionale.

„După 8 luni de insistente demersuri la toate autorităţile publice pentru intrarea în legalitate a conducerii MEAT (Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, n.r.), care a blocat - fără un temei legal - PPE 2021 (Programul de Promovare a Exporturilor), după eşuarea proiectului de OUG neprofesionist iniţiat de MEAT privind liberalizarea promovării exporturilor şi după ce la actuala rectificare bugetară MEAT nu a prevăzut nicio sumă pentru organizarea Pavilioanelor naţionale ale României la târgurile internaţionale, ieri (miercuri, 18 august 2021, n.r.) am înaintat la Parchetul General - în numele organizaţiilor patronale şi profesionale din Consiliul de Export al României - Plângerea penală împotriva ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Năsui Claudiu", se arată într-un comunicat al ANEIR.

Abuz în serviciu şi atentat la interesele economiei naţionale

Conform documentului semnat de către Mihai Ionescu, preşedintele executiv al ANEIR şi co-preşedinte al Consiliului de Export al României, ministrul Economiei este acuzat de abuz în serviciu, „prin blocarea, odată cu instalarea sa în funcţie, a Programului de promovare a exporturilor, încălcând prevederile OUG nr. 120/2002, şi prin refuzul de a bugeta PPE 2021, încălcând prevederile Legii 30/1999 şi ale actualului Program de guvernare 2020-2024 aprobat de Parlament".

Mai mult, Năsui este acuzat de atentat la interesele economiei naţionale şi ale exportatorilor, prin interzicerea, fără niciun temei legal, a organizării Pavilioanelor naţionale ale României la târgurile internaţionale, unde exportatorii îşi prezintă ofertele de bunuri şi servicii (pentru încheierea de noi contracte de export) „ceea ce a condus la creşterea deficitului balanţelor comerciale şi de plăţi ale României şi pierderi semnificative pentru firme, încălcând prevederile HG nr. 296/2007".

„Formarea unui grup infracţional organizat, alcătuit din ministrul Economiei şi secretarii de stat din subordinea sa, care au sabotat activitatea CEXP prin neparticipare - cu toate că au fost convocaţi oficial - la niciuna din reuniunile CEXP de la data numirii lor până în prezent, încălcând prevederile HG nr. 486/2004. Tentativă de sabotare a bugetului de stat şi a ajutorului de minimis, prin iniţierea în urmă cu două luni a unui proiect de OUG, care - inclusiv la sesizarea noastră - nu a primit acordul instituţiilor avizatoare", susţin reprezentanţii ANEIR.

Potrivit sursei citate, documentele care atestă aceste acuzaţii se găsesc la Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, unde funcţionează Secretariatul CEXP.

Ne puteți urmări și pe Google News