Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a transmis un mesaj de ultimă oră pentru pensionari Din păcate, nu veștile pe care le așteptau bieții bătrâni.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Violeta Alexandru, a anunțat ce se întâmplă cu creşterea pensiilor.
Oficialul Guvernului a declarat că actualele creșteri acoperă nevoile oamenilor în vârstă.
Majorarea pensiilor făcută de PNL acoperă nevoile oamenilor în vârstă şi că orice altă declaraţie făcută de cei de opoziţie nu face decât să le dea speranţe pensionarilor, a declarat, sâmbătă seară, Violeta Alexandru.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale a mai precizat că „suntem într-un an dificil, astfel încat orice declarație cum că ar fi bani pe undeva şi îi tine ascunsi într-un sertar ministrul Alexandru sau ministrul Cîţu nu fac decât să le creeze speranțe oamenilor, dar nu au niciun fundament în realitate”.
„Prin urmare, am avut determinarea să facem această creştere asa cum nicio tara europeană nu a făcut-o în acest an dificil. Determinarea noastră a fost să facem această creștere care este de 5 ori rata inflatiei si care acopera nevoile oamenilor in varsta. Guvernul liberal este un guvern care se bazează pe control și eficiență”, a declarat Violeta Alexandru la România TV.
Soarta pensiilor, decisă de CCR
Curtea Constituţională a României (CCR) va hotărî soarta pensionarilor români pe 25 noiembrie, atunci când va dezbate sesizările Guvernului cu privire la proiectul de rectificare bugetară adoptată de Parlament. Forma propusă aparţine PSD şi include şi majorarea pensiilor cu 40%. Executivul a contestat cele două proiecte adoptate de Legislativ.
Amendamentele din proiectele PSD adoptate de Legislativ prevăd ca pensiile ar urma să crească cu 40%. De altfel, există mai multe modificări care vor implica sume de bani uriaşe pentru a le putea onora.
În amendamentul propus și adoptat de grupul parlamentar al PSD se arată:
„Se autorizează Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să suplimenteze cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare, Cap.80.01 – Acţiuni generale economice, comerciale şi de muncă, Titlul 55 – Alte transferuri, Art.01 alin.05 – Programul de realizare a Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor, prin diminuarea cu suma de 67.000 mii lei credite de angajament, respectiv 45.000 mii lei credite bugetare de la Cap.83.01 – Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare, Titlul 80 – Împrumuturi, Art.30 – Alte Împrumuturi”.
Parlamentul a votat, pe 22 septembrie, majorarea pensiilor cu 40%.
Guvernul, însă, a mărit cu 14% pensiile, în luna septembrie.
Pe 1 septembrie, punctul de pensie a ajuns la valoarea de 1.875 de lei, de la 1.442. Guvernanţii au mărit punctul de pensie doar cu 14%, nu cu 40% cum era prevăzut iniţial în legea dată de social-democraţi.
De altfel, în documentul anterior erau prevăzute mai multe modificări. Vorbim despre creşterea indemnnizaţiei minime sociale pentru pensionari. Majorare s-a făcut tot cu 14% şi a ajunge de la 704 lei, la 800 de lei.