Ministrul turc la Apărării: „Războiul din Ucraina nu se va termina uşor, riscă să continue și în 2023"

Ministrul turc la Apărării: „Războiul din Ucraina nu se va termina uşor, riscă să continue și în 2023" Război în Ucraina. Sursa foto: Twitter

Ministrul turc la apărării, Hulusi Akar, a estimat că războiul din Ucraina "nu pare a fi aproape să se de termine uşor".

"Nu ar fi greşit să spunem că în ciuda bunei noastre voinţe şi apelului la o încetare a focului, războiul riscă să continue în 2023", a declarat dl Akar, a cărui ţară, membră a NATO, s-a poziţionat ca actor neutru şi mediator în conflictul dintre cei doi vecini ai săi riverani la Marea Neagră.

"Acest război nu pare gata să se termine uşor", a declarat el într-o conferinţă de presă la Ankara, referindu-se la ajutorul occidental pentru Kiev şi la hotărârea afişată de Moscova.

Turcia a ajutat la realizarea, împreună cu Naţiunile Unite, a unui acord privind exportul cerealelor ucrainene din porturile Ucrainei, a găzduit o întâlnire între şefii diplomaţiilor rusă şi ucraineană la începutul războiului în martie, ca şi negocieri între cele două părţi beligerante, la Isanbul.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Cerem o încetare a focului, cel puţin o încetare a focului umanitară. Apoi, o încetare a focului permanentă şi apoi negocieri de pace", a mai spus dl Akar, citat de lalibre.be.

Războiul din Ucraian. Putin: Rusia protejează interesele cetățenilor săi

Pe de altă parte, răspunzând la întrebarea dacă țara se apropie de o linie periculoasă în legătură cu situația din Ucraina, preşedintele rus, Vladimir Putin a susţinut că nu o consideră atât de periculoasă, ci sunt importante interesele cetățenilor. El a făcut această declaraţie la postul de televiziune Rossia 1. Șeful statului rus a amintit că țara sa acționează în continuare în interesul compatrioților săi.

'Consider că acționăm în direcția corectă, ne protejăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale oamenilor noştri şi efectiv nu avem altă opțiune în afară de cea de a ne proteja cetățenii', a subliniat Putin. Președintele Federației Ruse a mai adăugat că Rusia este pregătită să negocieze cu toți participanții la acest proces în cadrul unor soluţii acceptabile. (Rador)