Comisia care anchetează modul în care ministrul Tineretului şi Sporturilor (MTS), Monica Iacob Ridzi, a cheltuit 600.000 de euro de la buget, a finalizat, astăzi, analiza tuturor datelor şi a formulat un verdict final în acest caz. Decizia a fost anunţată public de către preşedinta comisiei, Alina Gorghiu. Aceasta a recomandat începerea urmăririi penale pentru ministrul Ridzi, pe care a găsit-o vinovată de delapidare a banilor publici. "Comisia propune începerea urmării penale în cazul ministrului Turismului", se preciza în raportul anchetatorilor, subliniindu-se că aceasta a folosit în mod nejustificat banii publici.
Pe parcursul anchetei, ministrul nu a putut oferi informaţii clare cu privire la modul în care au fost cheltuite sumele alocate de MTS pentru organizarea evenimetelor dedicate Zilei Tineretului, de pe 2 mai.
Potrivit documentului, Monica Iacob Ridzi "a aprobat alocarea unor sume de bani de la buget, fără să se intereseze de modul în care aceste sume au fost cheltuite".
Raportul va fi înaintat Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, iar dacă se va începe urmărirea penală, ministrul Monica Iacob Ridzi riscă o pedeapsă cu închisoarea pentru delapidare cuprinsă între 1 şi 15 de ani. În cazul în care delapidarea este cu consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este de închisoare între 10 şi 20 de ani şi interzicere a unor drepturi.
Premierul Boc nu se dezminte
Reacţia primului-ministru Emil Boc cu privire la decizia comisiei de anchetă a cazului Ridzi nu a întârziat să apară. Aşa cum declarase anterior, premierul a spus că, "în cazul în care se va solicita începerea urmăririi penale de către autoritatea statului, voi dispune demiterea ministrului respectiv, indiferent că este vorba despre Nemirschi sau despre altcineva".
Comisia parlamentară de anchetă a cerut începerea urmăririi penale împotriva ministrului Monica Iacob Ridzi, pentru delapidare şi abuz în serviciu contra intereselor publice. Raportul final nu va fi semnat însă de reprezentanţii PD-L, care vor elabora un document separat în care vor invoca neglijenţă în serviciu. Informaţiile au fost confirmate astăzi de deputatul minorităţilor, Mircea Grosaru, membru al comisiei. (Alina Vătăman)
Ministrul acuză de antepronunţare
Ridzi a acuzat membrii comisiei că s-au antepronunţat, întrucât raportul ar fi fost elaborat înainte de finalizarea audierilor. În replică, preşedintele comisiei, deputatul PNL Alina Gorghiu, a susţinut că documentul respectiv reprezintă doar o schiţă, iar concluziile anchetei parlamentare vor fi făcute publice azi. Totuşi, verdictul pare a fi unul în defavoarea demnitarului PD-L, conform primelor deliberări. Democrat-liberalii intenţionează să facă un raport separat de cel al Comisiei de anchetă, nefiind de acord cu sentinţa colegilor din comisie.
"Am aici raportul final al Comisiei şi vi-l prezint, în premieră. La pagina 13 a documentului se scrie că propunerea este în sensul începerii urmăririi penale în cazul meu", a declarat ministrul, la Realitatea Tv. Ridzi susţine că documentul, pe care l-a obţinut de la deputaţii PD-L din comisie, a fost întocmit încă de marţi, înainte să fie audiată a doua oară de către forul parlamentar. Reprezentanta Executivului s-a declarat dezamăgită că membrii comisiei au tras o concluzie înainte să se lămurească toate faptele. Preşedintele comisiei parlamentare de anchetă, deputatul PNL Alina Gorghiu, a declarat că raportul prezentat de Monica Iacob Ridzi este numai o versiune provizorie, o schiţă a documentului care urmează să fie făcut public astăzi. Surse parlamentare citate de Mediafax susţin că acele concluzii invocate de Ridzi au fost formulate ieri seară, după cea de-a doua audierea a ministrului. Potrivit acestora, deputaţii PSD, PNL, UDMR şi ai minorităţilor din Comisia Ridzi vor ca în raportul final de anchetă să se solicite începerea urmăririi penale a ministrului Tineretului, dar şi sesizarea Curţii de Conturi şi a Gărzii Financiare pentru un control la firmele contractate de MTS. Informaţiile au fost confirmate de către deputatul Mircea Grosaru, reprezentantul minorităţilor în comisia de anchetă.
PD-L invocă doar "neglijenţă în serviciu"
Deputaţii din Comisia Ridzi au avut ieri după amiaza, primele trei ore de discuţii pe raportul final, iar fiecare grup parlamentar şi-a formulat propriul punct de vedere.
Raportul va fi trimis la Biroul Permanent pentru ca apoi să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor, aşa cum prevede regulamentul. Reprezentanţii PD-L nu vor semna raportul final, urmând ca membrii grupului parlamentar al Monicăi Iacob Ridzi să prezinte separat un punct de vedere propriu, în care vor invoca doar "neglijenţă în serviciu".
"PD-L nu este de acord ca cererea începerii urmăririi penale a ministrului Monica Iacob Ridzi să fie conţinută de raportul final. Pedeliştii iau în calcul varianta unui raport alternativ raportului final elaborat de majoritate. Ei au spus că se gândesc dacă fac un raport comun cu ceilalţi deputaţi în urma anchetei parlanentare", au declarat sursele menţionate.
În schimb, deputaţii democrat-liberali sunt de acord cu sesizarea Curţii de Conturi şi a Gărzii Financiare în vederea efecturăii unor contorale la firmele contractate de MTS, care au acelaşi sediu şi acţionariat.
Membrii comisiei de anchetă ar putea include în raportul final şi solicitarea unui control din pareta Consiliului Concurenţei la ANRMAP.
Comisia de anchetă în cazul Ridzi şi-a reluat astăzi lucrările, iar democrat-liberalii au cerut o pauză de consultări, de o oră, pentru a deliberea separat şi pentru a-şi formula propriile concluzii. Preşedintele comisiei, Alina Gorghiu,a precizat că raportul final va fi finalizat în cursul zilei de azi, indiferent cât de târziu se vor termina deliberările.
Promisiunea lui Boc-demitere în caz de verdict negativ
În cazul unui verdict de începere a urmăririi penale împotriva lui Ridzi, dat de Parlament, aceasta ar urma să fie demisă de către premierul Emil Boc. Cel puţin aşa a promis şeful Executivului. "Orice ministru în legătură cu care se va cere urmărirea penală de către Parchet sau Parlament va fi demis în aceeaşi zi"", comenta Boc, la finalul săptămânii trecute, în contextul zvonurilor despre demisia ministrului Ridzi. "Autorităţile statului trebuie să îşi facă datoria, să ancheteze, Parlamentul să facă comisii, Parchetul să ceară documente şi, în momentul în care una dintre autorităţile statului solicită începerea urmăririi penale împotriva unui ministru, în acea zi, acel ministru va fi demis", mai spunea Boc. Astăzi, Boc a dat-o la întors şi a spus că demiterea lui Ridzi, ca şi în cazul Nemirschi, se va produce doar în cazul în care Parchetul va cere începerea urmăririi penale.
Liderul PSD Mircea Geoană a anticipat recent că Monica Iacob Ridzi va părăsi curând Cabinetul Boc, din cauza presiunilor dinspre societatea civilă.
Ştire publicată la ora 10.30 şi actualizată la ora 18:50 CITIŢI ŞI:
Nemirschi şi Ridzi se laudă că au făcut economii
Repetiţie pentru alegeri: Războiul dosarelor