Ministrul Rafila anunță noi achiziții privind vaccinul anti-COVID-19: „Ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari”
- Maria Miron
- 20 aprilie 2022, 07:15
Marți, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis faptul că țara noastră urmează să primească aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, pe parcursul anului 2022, cât și în 2023. Având în vedere că dozele de vaccin achiziționate deja în ianuarie - februarie 2022 nu au fost utilizate, ministrul declară că acest nou transfer depășește capacitatea de stocare a țării, astfel încât încearcă să doneze o parte din vaccinuri.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis, marți, că România va achiziționa 39 de milioane de doze de vaccin, deși nu există cerere pentru ele.
39 de milioane de doze de vaccin vor fi achiziționate între 2022-2023
„Câte o să ajungă pot să vă răspund, ce vom face cu ele încă nu pot să vă răspund, pentru că sunt cantităţi foarte mari, care depăşesc capacitatea de stocare în România.
Noi, la Ministerul Sănătăţii, în mod repetat, am făcut demersuri, am informat atât Guvernul României, preşedinţia României, Ministerul de Externe, să vedem care e situaţia în alte ţări. În cei doi ani, 2022 şi 2023, vor fi achiziţionate în total aproximativ 39 de milioane de doze de vaccin”, a spus Alexandru Rafila.
6,5 milioane de doze de vaccin, revândute deja
Mai mult, ministrul afirmă că alte 6,5 miloane de doze de vaccin, contractate deja în lunile ianuarie și februarie, au fost revândute în alte state din Europa.
„Livrările din luna ianuarie şi februarie, adică 6,5 milioane de doze de vaccin, am reuşit să găsim interes şi le-am vândut Germaniei şi Ungariei. Deci e vorba despre diferenţa între 39 de milioane şi 6,5 milioane pentru acest interval. Dar să nu uităm că din contractele din anul 2021 mai sunt multe milioane de vaccin de livrat de la ceilalţi producători pentru care nu există capacitate de stocare în România şi am avut discuţii cu Comisia Europeană, încercăm să găsim o soluţie pentru că dacă nu ai capacitatea de stocare vă daţi seama că nu le poţi păstra nici măcar în interiorul zonelor de valabilitate”, a declarat ministrul, în cadrul unei conferințe de presă.
Oamenii nu vor să se vaccineze
Ministrul Rafila a reiterat faptul că „scade profitabilitatea”, în sensul că nu există cerere pentru aceste vaccinuri, astfel că ele nu pot fi vândute sau chiar donate de către statul român. Totuși, ministrul spune că România a făcut deja o donație, de 1,1 milioane de doze, în legătură cu care beneficiarii „nu şi-au manifestat interesul să le primească, încă”.
Statul român trebuie să plătească sume uriașe pentru aceste doze de vaccin, iar ministrul declară că situația este „greu de gestionat”, din pricina costurilor, dar și a faptului că oamenii nu vor să se vaccineze, serul fiind pentru ministru un „simbol al prevenției” în ce privește infectarea cu virusul.
În ceea ce privește prevederile înscrise în contractele de achiziție a celor 39 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, ministrul afirmă că acestea au caracter confidențial.
Mai mult, Rafila transmite, tot marți, că ministerul pe care îl conduce ar fi putut refuza achiziționarea unor noi doze de vaccin în trecut, dar, totuși, în luna mai 2021, Ministerul Sănătății a semnat achiziționarea acestor 39 de milioane de doze, pentru anii 2022 și 2023, conform News.ro.