Ministrul Pădurilor, Doina Pană: "Patru morţi şi peste 500 de angajaţi silvici spitalizaţi în urma bătăilor primite"

Ministrul Pădurilor, Doina Pană: "Patru morţi şi peste 500 de angajaţi silvici spitalizaţi în urma bătăilor primite"

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a afirmat, marţi, la Alba Iulia, că peste cinci sute de angajaţi silvici au fost spitalizaţi, de-a lungul timpului, în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu 'mafiile' din păduri, fiind înregistrate chiar şi patru decese.

Doina Pană, care a recunoscut că 'nu s-a putut fura atât de mult fără complicitate şi din partea silvicilor şi a poliţiei', a subliniat că 'există un număr foarte mare de personal silvic de foarte bună calitate, care s-au sacrificat pentru pădurile din România'.

Ministrul a afirmat că este un 'bilanţ îngrozitor' în acest sens. 'Avem peste cinci sute (angajaţi silvici - n.r.) care au fost spitalizaţi în urma bătăilor pe care le-au primit în confruntarea cu mafiile dim păduri şi avem chiar patru morţi', a declarat Doina Pană.

Ministrul a amintit că defrişările masive ilegale au produs de la Revoluţie încoace, potrivit Curţii de Conturi, pagube economice de cinci miliarde de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Doina Pană a mai spus că 'furtul mare s-a produs cu acte, nu fără acte'. Ea a explicat că prin folosirea aceluiaşi aviz de însoţire se făceau mai multe transporturi, pentru că nimeni nu oprea să verifice.

Legat de noul Cod Silvic, ministrul a declarat că s-au lansat foarte multe 'petarde'.

'Cred că dumneavoastră vă daţi seama pe câtă lume deranjezi. Când v-am spus de raportul Curţii de Conturi şi de cât s-a furat, dumneavoastră vă daţi seama de ce sume mari de bani care nu vor mai veni în buzunarele unora vorbim şi cât deranjezi. Vă daţi seama că toţi ăştia au tot interesul să iasă şi să spună că nu sunt măsuri bune şi atunci s-au lansat tot felul de fumigene', a afirmat Doina Pană.

Întrebată cine anume sunt cei pe care-i deranjează, Pană a afirmat că 'nu sunt foarte mulţi, dar sunt foarte puternici financiar'. Ea a menţionat că este vorba de firme şi că unii sunt 'deranjaţi de Codul Silvic, prin acele măsuri anti-monopol', iar 'alţii-s mult mai deranjaţi de Radarul Pădurilor'.

Ministrul a apreciat că până la sfârşitul acestui an Codul Silvic va fi votat.

Noul Cod Silvic, în opinia ministrului, 'e ceva ca un fel de Biblie, vine cu principii, vine cu norme pentru o exploatare durabilă şi sănătoasă a pădurilor'. Pană a mai spus că intrarea în vigoare a acestui Cod este 'momentul zero în care se termină cu defrişările ilegale masive din România'.

Legat de 'Radarul pădurilor', intrat în vigoare din 8 octombrie, Doina Pană a subliniat că trebuia ceva radical care să stopeze tăierile ilegale.

Ministrul a subliniat că Radarul Pădurilor şi Codul Silvic sunt două aspecte foarte benefice pentru ce se întâmplă în pădurile din România.

'Radarul este eficient pentru că merge pe principiul să nu mai tai ilegal pentru că nu ai ce face cu lemnul tăiat ilegal. (...) Faptul că există Radarul Pădurilor se datorează în primul rând premierului. (...) Există încă mulţi care nu au luat în serios sistemul şi, din acest motiv, avem multe transporturi ilegale. (...) Vreau să vin şi să întărim legislaţia încât să se meargă până la confiscarea mijlocului de transport, pentru că atunci şi firmele care îşi închiriază maşini pentru transport vor cere întâi ca să verifice dacă există acte şi transportul pe care-l fac e legal şi nu vor risca să-şi piardă mijlocul de transport', a precizat ministrul Doina Pană.