UPDATE. Ministrul Muncii i-a dat soțului pensie și cel mai mare grad de invaliditate. Câmpeanu precizează că soțul său suferă de Parkinson și cancer

UPDATE. Ministrul Muncii i-a dat soțului pensie și cel mai mare grad de invaliditate. Câmpeanu precizează că soțul său suferă de Parkinson și cancer

Acum nouă ani, pe vremea când la conducere se afla Mariana Câmpeanu, Casa de Pensii Ilfov i-a acordat soțului acesteia, în condiții controversate, pensie și indemnizație de însoțitor ca urmare a încadrării în gradul I de invaliditate, dezvăluie Centrul de Investigații Media.

UPDATE 20.00. Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, afirmă că materialul de presă despre pensionarea soţului său a avut "drept unic scop denigrarea" ei şi a familiei, printr-un demers "nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete", demnitarul adăugând că analizează posibilitatea de a da în judecată autorii.

"Problemele de sănătate ale soţului meu, în prezent în vârstă de 68 de ani, au fost făcute publice în lipsa consimţământului său, deşi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisă prin Legea nr. 95/2006, drepturile pacientului fiind ocrotite tocmai în virtutea caracterului extrem de personal al afecţiunilor de care suferă. (...) Doresc să vă informez pe această cale, că legea ocroteşte nu doar dreptul la viaţă privată, dreptul la confidenţialitatea diagnosticului, dar şi dreptul la imagine şi sancţionează în termeni penali difuzarea imaginii unei persoane nepublice fără acordul acesteia", mai precizează Mariana Câmpeanu.

În acelaşi comunicat, ministrul Muncii susţine că, prin materialul de presă în cauză, s-a încercat acreditarea ideii că pensionarea medicală a soţului ei, în anul 2005, este nejustificată, deşi ar fi evident, în opinia ei, că nu a existat un interes de natură materială pentru ca Iulian Câmpeanu să fie declarat inapt de muncă la vârsta de 59 de ani, primind o pensie lunară de 350 lei în condiţiile în care, dacă şi-ar fi continuat activitatea, veniturile sale salariale ar fi fost în mod vădit mult mai consistente.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Din nefericire însă, încă din anul 2000 soţul meu a fost afectat de probleme neurologice care, nesupravegheate şi netratate în mod corespunzător, au evoluat şi au generat accidente vascular cerebrale astfel încât în intervalul 2004-2005, soţul meu a fost internat în repetate rânduri. Încetarea contractului de muncă, survenită la 1 martie 2005, a fost determinată tocmai de faptul că societatea la care îşi desfăşura activitatea a constatat că Iulian Câmpeanu avea probleme de concentrare la locul de muncă, absenta perioade lungi de timp, într-un cuvânt, activitatea sa nu se mai ridica la nivelul de exigenţă al angajatorului", mai precizează Mariana Câmpeanu.

Câmpeanu susţine că pensionarea soţului ei la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov nu a fost "un favor" şi nici "un caz singular", ea precizând că în perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.

"Astfel, mii de cetăţeni din diferite sectoare ale municipiului Bucureşti au fost preluaţi, în acei ani, de Casa Judeţeană de Pensii Ilfov. Diagnosticul stabilit soţului meu şi starea fizică în care se afla în momentul pensionării nu ar fi determinat o altă modalitate de soluţionare a problemei sale, indiferent de structura căreia i s-ar fi adresat, deoarece expertiza medicală este o activitate bazată pe documente cu caracter ştiinţific, obiectiv, prin urmare evaluarea urma a fi analizată în aceiaşi parametri de oricare altă Casă de pensii din România", adaugă, în acelaşi context, ministrul Muncii.

Câmpeanu ţine să precizeze că, de la pensionare, soţul său a fost diagnosticat şi cu alte afecţiuni: cancer, operat, iradiat şi chimio-tratat; enterită radică operată; agravarea consecinţelor accidentului vascular (demenţă mixtă, parkinsonism, epilepsie cu crize complexe, cu manifestări specifice de pierdere a cunoştinţei, pierderi de echilibru, lipsă de orientare în timp şi spaţiu).

UPDATE 13.50: PNL a refuzat să reacționeze la acuzațiile aduse ministrului Muncii, Marian Câmpeanu. Contactată telefonic și prin sms, purtătoarea de cuvânt a PNL, Cristina Pocora, a evitat să răspundă solicitării Evz. UPDATE. Miercuri dimineaţa, solicitată de jurnalişti să ofere detalii despre acest caz, ministrul Muncii a refuzat să comenteze. Jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media susțin că Iulian Câmpeanu, soțul actualului ministru al Muncii, a obținut pensia în condiții suspecte deoarece, în primul rând, acesta avea domiciliul în București. În al doilea rând, din punct de vedere medical, legea în vigoare în 2005 prevedea faptul că invalizii de gradul I sunt persoane caracterizate prin "pierderea totală a capacităţii de muncă, de autoservire, de auto-conductie şi de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane". Potrivit sursei citate, Iulian Câmpeanu pare, la nouă ani de la încadrarea în gradul de invaliditate, o persoană absolut sănătoasă, care merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă și îşi ia nepotul de la grădiniţă. Mai mult decât atât, el este asociat în două firme, dintre care una aflată în dizolvare. Numai din indemnizaţia pentru însoţitor - pe care o primeşte odată cu pensia – din 2005 şi până în prezent, Iulian Câmpeanu a încasat suma de 54.184 de lei, potrivit calculelor Centrului de Investigații Media. Contactată pentru a-și exprima punctul de vedere, ministrul Mariana Câmpeanu a solicitat un răgaz pentru a pregăti dosarul medical al soțului, urmând ca în cursul zilei de astăzi să aibă loc o întâlnire cu jurnaliștii de la Centrul de Investigații Media. Ulterior, ministrul s-a răzgândit și a comunicat, prin sms, că "publicarea diagnosticului ș încălcarea dreptului la imagine al soțului vor afecta protecția necesară unei persoane bolnave care nu are statut public". Citiți mai multe detalii aici despre ancheta efectuată de Centrul de Investigații Media.