Ministrul Mediului din Republica Moldova a făcut marele anunț. Un proiect vital va fi pus pe roate

Ministrul Mediului din Republica Moldova a făcut marele anunț. Un proiect vital va fi pus pe roate

Republica Moldova. Soroca va avea o stație de epurare până în anul 2026. Anunțul despre acest proiect a fost făcut, marți, de ministrul Mediului, Sergiu Lăzăresu.

“Chiar ieri am avut o discuție cu managerul proiectului de implementare și mi s-a comunicat că în această lună urmează să înceapă licitația pentru construcția și proiectarea stației. Va fi totul împreună – design & build, adică se va lansa licitația și firma care va câștiga va face proiectul și va construi stația de epurare”; a spus demnitarul.

Până în anul 2026, localitatea Soroca, din Republica Moldova, va avea o stație de epurare

Ministrul a mai explicat care sunt procedurile pentru demararea acestui proiect foarte important pentru localitatea Soroca.

„Noi, la nivel de minister, am transmis terenul de la Moldsilva către primăria din Soroca și respectiv așteptăm și noi cu nerăbdare să înceapă licitația, ca în 18 luni să fie construită această stație de epurare mult așteptată de toți sorocenii. Eu spun că până la sfârșitul anului 2026 este real ca Soroca să aibă stație de epurare”, a mai spus ministrul, conform observatorul.md.

Ne puteți urmări și pe Google News

După cum notează jurnaliștii de la sursa citată, până acum au fost irosite mai multe ocazii pentru ca Soroca să beneficieze de stația de epurare.

Proiecte despre care s-a discutat și nu s-au concretizat niciodată

În anul 2009, Banca Mondială a pus pe tavă un grant în valoare 4,5 milioane de dolari. A exist, de asemenea, și un parteneriat cu Slovenia, valoare de 7,7 milioane de euro, dintre care 1,5 milioane de euro grant din partea Centrului pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională a Guvernului Sloven. E vorba despre anul 2015.

Totodată, în anul 2019 s-a discutat despre un grant ce ar fi depășit suma de 10 milioane de euro, cu susținerea RoAid. Iar „Terra Dinamic” SRL din România făcuse un studiu de prefezabilitate.

Însă, discuțiile s-au împotmolit, așa că noii edili a anunțat după alegeri că au parafat o altă înțelegere colaborare cu Organizația Internațională pentru Dezvoltare Educațională cu sediul în India.

Reprezentată în Republica Moldova, de Fiodor Ghelici, un vizibil activist de la Chișinău. Altfel, din Soroca în Nistru se deversează, în fiecare zi, aproximativ 1.000 de m3 de ape reziduale.

articol sustinut