Ministrul Marius Budăi vrea să crească din nou salariul minim. Cu cât vor crește contribuțiile, după această mutare

Ministrul Marius Budăi vrea să crească din nou salariul minim. Cu cât vor crește contribuțiile, după această mutare Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că după ce Marcel Ciolacu, va prelua șefia Guvernului, la rotativa din mai 2023, se va mări, din nou, salariul minim. Fiecare astfel de majorare aduce cu sine o creștere simțitoare a taxelor și contribuțiilor pe care angajații sunt obligați să le plătească pentru bugetul de stat.

Peste șapte milioane de români vor beneficia de măsura anunțată de Budăi. Ca de obicei, ministrul Muncii a vorbit evaziv, fără să ofere date concrete, nici despre valoarea salariului minim, și nici despre data de la care se va aplica măsura.

Acest gen de discurs a fost folosit și în anul 2022, când pensionarii României au fost amăgiți cu majorări de pensii, cu procente mari, iar la final, să afle că le vor fi majorate pensiile cu doar 12 la sută, ceea ce nu acoperă nici inflația, așa cum prevede Legea Pensiilor.

Budăi nu știe de când se va aplica măsura

Singurul orizont de timp oferit, acum, de ministrul Budăi, pentru majorarea salariului minim pe economie este momentul preluării funcției de premier, de către Marcel Ciolacu.

Ne puteți urmări și pe Google News

”Eu nu pot să spun, astăzi, o dată la care vom majora salariul minim. Da, da, PSD susține majorarea salariului minim, însă nu va fi o majorare peste noapte, nu vom dezechilibra economia. Nu vom lua nicio decizie până nu vom discuta cu mediul de afaceri, inclusiv în discuțiile cu domnul comisar pe muncă din prezențele pe care le-am avut la Bruxelles, în toate comisiile, am susținut această directivă și practic și o măsură de protecție socială pentru cetățeni. Trebuie să avem această majorare a salariului, că va fi la jumătatea anului că va fi la 1 ianuarie anul 2024 însă cu siguranță nu va fi o măsură impusă sau introdusă peste noapte”, a spus Budăi.

PSD ar vrea o creștere cu 500 de lei

Totuși, Budăi a mai spus la Antena 3, ca una dintre variantele luate în calcul, se referă la o majoare cu 500 de lei a salariului minim.

Până când, vorbele ministrului Muncii vor fi transpuse într-un plan concret, în România ajutorul social a fost majorat cu 73 de lei.

Unul dintre asistații sociali intervievat de Antena 3, a declarat că sărăcia este foarte mare, dar că este mulțumit cu majoarea de 73 de lei.

”Asta e viaţa, stăm la țară, nu ne ajunge, trăim de pe o zi pe alta. Salariul minim îi mic. Apăi ajutorul de șomaj. Trebuie multe locuri de muncă. Șomajul așa, temporar, să fii doar pe o lună, două cât nu-ți găsești de muncă”, a spus asistatul social.

În plus, indemnizația oferită mamelor a fost și ea majorată, cu 180 de lei.