Evenimentul Zilei > Politica > Ministrul Justiției atacat din Parlament pe tema desființării SIIJ. Un senator îl pune la colț
Ministrul Justiției atacat din Parlament pe tema desființării SIIJ. Un senator îl pune la colț

Ministrul Justiției atacat din Parlament pe tema desființării SIIJ. Un senator îl pune la colț

Senatorul PSD Robert Cazanciuc critică memorandumul prin care Ministerul Justiției propune desființarea Secției de Investigații Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ). În opinia sa, prin acest demers, cetățenii pierd o garanție că actul de justiție este înfăptuit de judecători independentți, în conformitate cu litera și spiritual legii, pe bază de probe.

„Este sfidător ca Ministerul Justiției, denumit în primul mandat al actualului ministru și al Libertăților Cetățenești, să propună să se ia cetățenilor ceea ce Parlamentul a oferit: o garanție că actul de justiție așteptat în fiecare an de milioane de români se înfăptuiește în numele legii, pe bază de probe, de judecători independenți, feriți de orice formă de presiune. Dar de ce era nevoie de înființarea SIIJ au vorbit în ultimii ani atât judecători cât și procurori, magistrați care au arătat dincolo de orice îndoială cum a fost coruptă anticorupția, cum «s-a făcut dreptate prin nedreptate»”, a arătat Robert Cazanciuc într-o postare pe Facebook.

Potrivit senatorului Cazanciuc, memorandumul nu produce efecte juridice, dar contribuie la adoptarea unei decizii a Guvernului, într-o anumită problematică. Drept urmare, susține senatorul PSD, documentul are un rol diversionist și arată intenția Executivului Orban de a sfida voința românilor, exprimată la Referendum, Constituția, deciziile CCR, pregătind o noua asumare de răspundere pe o lege privind Justiția:

„Lecturând Memorandumul nu ai cum să nu remarci că nicăieri în cuprinsul lui nu apare deloc preocuparea pentru ca cetățeanul român să aibă garanții reale de protecție a drepturilor fundamentale, întreaga construcție a documentului fiind centrată pe necesitatea CONFORMĂRII reglementărilor naționale cu cerințele europene”.

Robert Cazanciuc nu este de acord cu argumentul prezentat de Ministerul Justiției, în susținerea deciziei de desființare a SIIJ, potrivit căruia ar fi atipică numirea agenților și polițiștilor judiciari de către un procuror șef de secție din cadrul unui parchet.

„La fel de halucinant este să argumentezi că prin numirea și revocarea conducerii Secției s-ar încălca principiul separației carierelor, ignorând cu bună știință faptul că este singurul caz în care marile funcții de conducere din Ministerul Public sunt ocupate fără ca factorul politic să aibă vreun rol, decizia aparținând plenului CSM, garantul independenței justiției”, a mai arătat senatorul PSD.

„Nu trimiteți românii să își caute dreptatea la curți imperiale!”

În acest context, el s-a adresat ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, întrebându-l retoric, dacă este cumva un nostalgic al vremurilor în care miniștrii le indicau judecătorilor cum să desfășoare ședințele de judecată și cui să dea dreptate.

„Putem discuta în Parlament despre corelări sau necorelări normative, dar nu putem argumenta soluția desființarii Secției prin modul în care a funcționat de la început până acum, pentru că, domnule ministru, nu știm prin ce instrument legal ați evaluat activitatea Secției în puținul timp de la înființare și până în prezent! Tot așa nu știm de ce spuneți în cuprinsul Memorandumului că trebuie să ne conformăm deciziilor viitoare ale CJUE. Știți deja ce decizii va pronunța CJUE? Cine sunteți, de fapt, domnule Predoiu? MCV, VC, CJUE, GRECO ne cer să ascundem adevărul? Domnule ministru al justiției, nu trimiteți românii să își caute dreptatea la curți imperiale!”, și-a încheiat pledoaria de pe Facebook Robert Cazanciuc.