Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, în cadrul ședinței de Guvern, care a avut loc vineri seară, că a elaborat un proiect normativ care prevedere desființarea secției speciale. Potrivit ministrului Justiției, partenerii europeni au adus argumente că această structură nu-și justifică existența, chiar înainte de a fi înființată în anul 2018, prin Legea 207.

„Documentele transmise de partenerii europeni arătau că această secție nu trebuie înființată pentru că ar crea presiuni asupra magistraților. S-a recomandat ca în locul secției să se recurgă la procurori specializați, lucru ignorat. Toate aceste critici aduse înainte de înființarea secției au confirmat temerile, după înființarea ei. Au fost deschise de exemplu dosare unor procurori sau judecători care criticau modificările aduse legilor justiției”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu,

Acesta a mai declarat că procurorii secției speciale nu ar putea reprezenta în fața judecătorilor cazurile pe care le instrumentează, acesta mai afirmând că selecția procurorilor secției se face de către judecători, lucru care nu este normal.

„Activitatea secției a fost criticată de comisia de la Veneția, comisia Greco dar și în raportul MCV . Consider că desfințarea secției se impune, în condițiile în care anul viitor Comisia Europeana va evolua statul de drept din țările Uniuii Europene iar Germania a anunțat că va face din acest lucru o prioritate”, a declarat ministrul Cătălin Predoiu.