Ministrul Anisie i-a răspuns astfel, șefei sale din Guvern, vicepremierul Raluca Turcan, care a precizat că una dintre variantele care se pot adopta este înghețarea anului școlar.

„La acest moment, Ministerul Educației evaluează situația la care ne aflăm. Și în funcție de prelungirea stării de urgență, Ministerul Educației va veni public cu precizări săptămâna aceasta referitor la ce scenariu am putea adopta, în funcție de timpul în care vom relua cursurile. Ministerul Educației, împreună cu partenerii sociali, sindicate, asociațiile de părinți, asociațiile de elevi și asociațiile de studenți, va realiza consultări și nu va lua nicio decizie fără aceste consultări. Nu există sub nicio formă scenariul în care se îngheață anul școlar”, a dat asigurări ministrul Educației.

Vicepremierul Turcan a declarat la Radio France că se studiază trei posibile scenarii la anul școlar. „Sunt trei etape posibile, cel puțin din perspectiva mea. Una ar fi ca anul școlar să continue și evaluările să fie așa cum au fost prevăzute, dar e un scenariu destul de greu de atins, întrucât deja se prefigurează închiderea școlilor peste perioada anunțată. Al doilea scenariu ar fi al decalării evaluărilor, iar al treilea ar fi al repetării anului. Însă vom vedea, e foarte-foarte dificil de afirmat acum care va fi soluția”.

Declarațiile făcute de Turcan sunt taxate dur și de Federația Națională a Asociațiilor de Părinți. “Dna Turcan vine şi aruncă-n spațiul public un scenariu care nu a fost luat în calcul de nimeni. Măcar să ne fi întrebat şi pe noi când lansează această idee. Dacă are de gând să repete anul școlar, de ce ne mai chinuim cu on-line-ul? Doar întreb”, a spus Iulian Cristache.

La rând, Consiliul Elevilor îi transmite lui Raluca Turcan că se ocupă de mesaje care demoralizează. „Regretabil, doamna viceprim-ministru Turcan, să propagați un astfel de mesaj menit să demoralizeze elevii (elevii care din solidaritate și responsabilitate trec acum prin momente de panică, anxietate, pentru că nu e ușor să fii adolescent în plin război epidemiologic), un mesaj scenaristic și total neprofesionist, inducând panică în populație în mod gratuit!”, scrie Antonia Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.