Achiziţiile pentru cele necesare copiilor din clasa pregătitoare se vor face direct de şcoli, fără organizarea vreunei licitaţii.
Întreg scandalul de la ministerul Educaţie privind achiziţiile de la clasa zero a fost doar o fumigenă lansată de noul guvern. Dacă zilele trecute premierul Victor Ponta acuza fosta conducere că ar fi fraudat bugetul statului alocând sume colosale pentru mobilierul şi materialele copiilor de la clasa zero, astăzi, şefii de la Educaţie par să fi găsit o soluţie de mijloc.
Dau aceeaşi bani, dar pasează responsabilitatea achiziţiilor către directorii de şcoală, încurajând şi mai mult frauda. Mai bine aşa decât cu improvizaţii
Această măsură pare să mulţumească şefii de şcoală, care se temeau că vor întâmpina anul şcolar cu clasele neutilate, din cauza procesului complicat al licitaţiilor la nivel regional. "Aşa e mai bine. Directorii vor lucra cu sume mici şi, cel mai probabil, achiziţiile se vor face direct, nu prin licitaţie. Potrivit legii, achiziţiile publice mai mici de 15.000 de euro se fac prin încredinţare, deci vom putea să ne mişcăm repede şi să avem mobila până la 1 septembrie", explică Tudor Constantin, inspector şcolar general la Călăraşi. Cale liberă la fraude mărunte Pe de altă parte, dacă ar fi păstrat vechea formulă a împărţirii fondurilor între cele opt regiuni, ministerul ar fi făcut economii consistente. "În mod normal, când cumperi angro, obţii şi un preţ mai bun, negociezi", crede Cristian Hatu, coordonator de proiect al Societăţii Academice Române.
În plus, s-ar fi putut verifica mai uşor corectitudinea cu care se desfăşoară licitaţiile. "Fraudele sunt mai greu de depistat. Ce faci, te duci la fiecare şcoală să verifici ce şi cum? Corect ar fi fost să spună care au fost neregulile şi să organizeze alte licitaţii", e de părere expertul în educaţie Cristian Hatu.
Şi foştii guvernanţi, care au decis înfiinţarea clasei pregătitoare, cred că decizia de a lăsa greul pe spinarea directorilor este inutilă. Ei spun că mobilierul pentru clasa zero era o chestiune încheiată dinainte de schimbarea guvernului. "Ne-am gândit la activităţile pe care le vor face copiii şi am ales un mobilier adaptat pentru vârsta lor. Urma să intre în clase, aşa cum era normal, în vacanţa de vară", spune fostul ministru al Educaţiei şi actualul consilier prezidenţial, Daniel Funeriu.
Potrivit calculelor celor de la ministerul Educaţie, fiecare elev va beneficia de câte 200 de lei, pentru scaun şi bancă, urmând ca din restul fondurilor de 23 de milioane de lei să se cumpere materiale şi hărţi. Există însă şi o regiune, Moldova, din cele opt, care a finalizat procedura de achiziţie de mobilier pentru clasa pregătitoare.
De ce e nevoie de pregătitoare
Fără introducerea clasei pregătitoare în septembrie 2012, 20.000 de copii nu ar fi mers nici la şcoală, nici la grădiniţă, argumentează cei care au introdus aceast sistem. România ar fi avut cea mai îmbătrânită populaţie şcolară, iar grădiniţele ar fi mult prea aglomerate în multe regiuni ale ţării. "Zeci de mii de copii pierdeau un an din viaţă repetând în grupa mare pregătitoare acelaşi lucru pe care îl făceau la grupa mare, în loc să aibă un curriculum diferit. Eu împreună cu profesioniştii din minister am pus la punct schimbarea acestor lucruri devastatoare pentru copiii României", a explicat fostul ministru al Educaţie, Daniel Funeriu. Citiți și:
- Ministrul Educației după întâlnirea cu Mang: "Transfer responsabilitatea achizițiilor mobilierului către directorii școlilor"