Ministrul Educației a publicat lista cu clădirile expertizate şi încadrate în clase de risc seismic. Foto

Ministrul Educației a publicat lista cu clădirile expertizate şi încadrate în clase de risc seismic. Foto Ligia Deca. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Ministerul Educației a publicat situația clădirilor cu risc seismic. Mai mult, Ligia Deca spune: „am transparentizat complet situația privind încadrarea în clase de risc seismic a clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România”

Potrivit datelor de vineri, peste 4.300 de clădiri sunt încadrate în risc II, III şi IV, 619 fiind în Bucureşti. 45 de clădiri sunt încadrate în risc seismic I, reprezentând 1% din totalul clădirilor cu risc.

De asemenea, în comunicat se mai spune că „școlile și instituțiile de învățământ care prezintă risc crescut în caz de cutremur, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare și reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi aprobat de Guvern. Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a solicitat ca, pe lângă programele finanțate de la bugetul de stat, să fie avute în vedere proiectele susținute din fonduri europene”.

Situația infrastructurii clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România

Ligia Deca: „Am transparentizat complet situația privind încadrarea în clase de risc seismic a clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România.

Ne puteți urmări și pe Google News

Contăm pe sprijinul autorităților publice locale să ofere unităților de învățământ (acolo unde există) toate actele oficiale care arată alte informații decât cele existente în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

Vom depune toate eforturile, în limita atribuțiilor legale, alături de colegii din Guvern, astfel încât să sprijinim procesul de punere în siguranță a clădirilor educaționale”, a anunțat ministrul Educaţiei.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Sursa: Facebook.

Referitor la situația infrastructurii clădirilor aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar din România, vă informăm următoarele:

Începând de astăzi, 24 februarie, Ministerul Educației va face cunoscută, prin afișare pe site-ul instituției, situația clădirilor așa cum reiese din actualizările operate la nivelul unităților de învățământ în Sistemul Informatic Integrat al Învățământului din România (SIIIR).

Lista cuprinzând încadrarea/neîncadrarea clădirilor într-o clasă de risc seismic va fi publicată în fiecare zi de vineri, cu datele actualizate în cursul săptămânii.

Referitor la informațiile cuprinse în centralizare, precizăm următoarele:

Lista cuprinde informațiile introduse la nivelul instituțiilor/unităților de învățământ preuniversitar privind starea tuturor clădirilor, fie că acestea sunt în conservare/în uz/cu activitate didactică relocată/în reabilitare/consolidare.

Lista cuprinde informații privind toate clădirile aparținând instituțiilor și unităților de învățământ preuniversitar, indiferent de destinație.

Precizăm că mențiunea Altă destinație face referire la clădiri care pot fi ateliere/magazii/anexe etc, neîncadrându-se în categoriile săli de clasă/laboratoare, cămin, cantină, grupuri sanitare, sală de sport.

Reamintim faptul că lista făcută publică de Ministerul Educației în data de 21 februarie 2023 s-a bazat pe informațiile introduse în SIIIR la acel moment și a inclus doar clădirile în uz încadrate în RS1 și care necesită intervenție rapidă. Eventualele diferențe se datorează actualizărilor ulterioare operate în SIIIR.

Facem, totodată, un apel la autoritățile publice locale, în calitate de administratori ai clădirilor, să pună la dispoziția unităților de învățământ, acolo unde există, actele oficiale care atestă o situație distinctă față de informațiile din SIIIR, pentru corecta informare atât a comunității educaționale, cât și a opiniei publice, se arată în comunicatul edu.ro.

Lista unităților de învățământ care au în uz câte o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:

I. Clădiri cu destinația săli de clasă/laboratoare:

  1. Școala Gimnazială Filipeni, județul Bacău
  2. Grădinița cu Program Normal Ferestrău (Oituz), județul Bacău
  3. Liceul de Arte „Hariclea Darclee”, județul Brăila
  4. Școala Gimnazială Nr. 1 Adunații Copăceni, județul Giurgiu
  5. Școala Gimnazială Nr. 3 Voluntari, județul Ilfov
  6. Colegiul Național Pedagogic Vasile Lupu, județul Iași
  7. Grădinița cu Program Normal „Al.I. Cuza”, județul Iași
  8. Grădinița cu Program Normal Nr. 20 Baia Mare, județul Maramureș
  9. Școala Gimnazială, comuna Dulcești, județul Neamț
  10. Liceul Teoretic „Ioniță Asan” Caracal, județul Olt
  11. Grădinița cu Program Normal Broșteni, județul Olt
  12. Școala Primară Dîmbu (Băicoi), județul Prahova
  13. Grădinița cu program normal Deleni, județul Suceava
  14. Școala Gimnazială Nr. 1 Timișoara
  15. Școala Gimnazială „Angela Gheorghiu” Adjud, județul Vrancea

II. Clădiri cu altă destinație

  1. Liceul Teoretic „Nicolae Iorga” București - sală de sport
  2. Clubul Sportiv Școlar Ilfov - 2 clădiri (un spațiu profesori și un spațiu grădiniță)
  3. Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau” Brănești, județul Ilfov - cămin
  4. Colegiul Național Pedagogic „Vasile Lupu” Iași - anexă
  5. Casa Corpului Didactic județul Ilfov - cămin. Sursa: edu.ro.