Deputatul de Hunedoara, afirmații bizare cu privire la cutremurele din Oltenia: „Care este legătura între cutremure și facturare?”

Deputatul de Hunedoara, afirmații bizare cu privire la cutremurele din Oltenia: „Care este legătura între cutremure și facturare?”Cutremur . Sursa foto: Albund | Dreamstime.com

Deputata Anamaria Gavrilă susține că seismele din Oltenia ar putea să fi fost provocate făcând o legătură între seisme şi fracturare.

Deputata Anamaria Gavrilă spune că dacă e să ne luăm după cei de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare pentru Fizica Pământului am localiza epicentrele cutremurelor undeva lângă Seuca, la nord- vest de Rovinari, iar Seuca se află la aproximativ 45 de km de barajul Gura Apelor şi aproximativ 55 de km de Porţile de Fier 1.

Anamaria Gavrilă: Cutremurele sunt periculoase pentru baraje

„Care este legătura între cutremure și facturare, de ce sunt blocate paginile de Facebook ale oamenilor care vorbesc despre acest subiect, de ce dispar transcripte ale ședințelor de Guvern, și de ce nimeni nu asigură oamenii că barajele sunt sigure în urma cutremurelor?”, sunt întrebările pe care le pune deputata în mesajul său.

Deputatul de Hunedoara, Anamaria Gavrilă, a mai spus că l-a interpelat pe ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe tema exploatării gazelor de șist de la Hurezani, după ce o teorie, că ar fi provocat cutremurele de la Gorj, a devenit virală pe reţelele de socializare.

Deputata mai spune că „de cele mai multe ori cutremurele au cauze naturale, însă sunt şi cazuri când aceste cutremure sunt provocate de om. Este cazul când se fac exploatări ale resurselor pământului şi acestea se fac prin fracturare. În zona unde au avut loc cutremurele, la doar 45 de km de aflau Hurezani, o zonă în care se fac exploatări de gaze de şist prin fracturare”.

Deputata de Hunedoara, despre metoda de extragere a gazelor de şist

„Gazele de ştist sunt gaze care sunt captive între rocile pământului. Pentru extragerea acestor gaze se fac foraje de foarte mare adâncime, recordul mondial fiind de 8.866 de metri. Odată ce adâncimea dorită a fost atinsă, se face un foraj pe orizontală. De asemenea de câteva mii de metri. Se injectează apoi apă cu nisip şi cu un amestec de chimicale, care mai apoi, prin presiune explodează efectiv rocile, eliberând gazul între ele”, mai spune deputata de Hunedoara.

Anamaria Gavrilă susține că ar putea exista o legătură între exploatările de gaze de mare adâncime și valul de cutremure din Oltenia. Pe de altă parte, autoritățile susțin că o astfel de variantă, aruncată pe piață de deputată, nu stă în picioare.

Deputata mai subliniază că i-a dat de gândit faptul că a fost scos de pe site-ul guvernului transcriptul unei ședințe în care s-a discutat despre un al doilea zăcământ de gaze de șist, care ar fi fost descoperit în comuna gorjeană. Toate aceste lucruri le-a prezentat într-un video postat pe Facebook.